fbpx

Pale cijene na azijskim burzama, oslabio dolar

Na azijskim su burzama cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, nakon upozorenja Microna da će smanjiti proizvodnju čipova zbog prevelikih zaliha i slabije potražnje. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,30 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 2,2 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,2 posto. Pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer je ulagače zabrinulo jučerašnje upozorenje Micron Technologyja da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova i investicije.

Cijena dionice Microna potonula je jučer gotovo 7 posto, a jutros su na azijskim burzama pod najvećim pritiskom dionice proizvođača čipova. Osjetno su pale i cijene dionica na kineskim tržištima jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja oboljelih od covida-19, što bi moglo navesti vlasti da odustanu od popuštanja restriktivnih mjera.

Tako azijski burzovni indeksi prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,12 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,83, a Nasdaq indeks 1,54 posto. Nakon snažnog skoka krajem prošloga tjedna, od početka ovoga tjedna ti indeksi znatno osciliraju, pa jedan dan porastu, da bi već drugi dan izgubili te dobitke.

Jer, oslabio je zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, pa se posljednjih dana trguje oprezno. Među najvećim gubitnicima jučer je bio trgovački sektor s prosječnim padom od 1,5 posto.

Geopolitičke napetosti

Pritom je cijena dionice Targeta pala više od 13 posto jer je taj trgovački lanac neugodno iznenadio ulagače padom zarade u trećem tromjesečju za otprilike 50 posto i najavom slabljenja prodaje u tekućem blagdanskom kvartalu.

Upozorenje Targeta pritisnulo je cijene dionica drugih trgovačkih lanaca, kao što su Macy’s, Best Buy i Foot Locker. „Upozorenje Targeta otvorilo je pitanje o budućim prihodima trgovačkih lanaca i potrošnji građana”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Podršku tržištima pruža, pak, popuštanje geopolitičkih napetosti u vezi eksplozije u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, u kojoj je prekjučer poginulo dvoje ljudi Projektil koji je pogodio Poljsku vjerojatno je bio zalutali projektil koji je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne ruski napad, poručili su iz Poljske i NATO-a.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 139,85 na 139,50 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0375 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0360 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,10 posto, na 91,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,30 posto, na 84,45 dolara.