fbpx

POTPISAN UGOVOR IZ 1967. GODINE Hrvatska napokon može sudjelovati u istraživanjima svemira

Hrvatski znanstvenici napokon će moći sudjelovati u istraživanjima i korištenju svemira nakon što je Vlada donijela Zakon o potvrđivanju Ugovora o načelima koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira.

Riječ je o svojevrsnom ustavu svemira iz kojeg proizlaze svi drugi međunarodni ugovori, a koji je dosad potpisalo čak 112 država svijeta. Hrvatska i Latvija jedine su članice EU koje to još nisu napravile, iako je Ugovor stupio na snagu davne 1967.

Ugovorom je usvojeno načelo slobode svemira te se potvrđuje da svemir pripada čitavom čovječanstvu. Prema Ugovoru, svemir i nebeska tijela otvoreni su za istraživanje i korištenje od strane svih država bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela. Slobodni su za znanstvena istraživanja, a takva istraživanja provode se za dobrobit i u interesu svih država i vlasništvo su cijelog čovječanstva.

Svemirski prostor i nebeska tijela ne podliježu nacionalnom prisvajanju proglašenjem suverenosti, korištenjem ili okupacijom, ili na bilo koji drugi način.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja smatraju da se ugovorom Hrvatskoj omogućava da što kvalitetnije pridonese praćenju svemirskih politika. Cilj je potaknuti daljnje istraživanje i širenje informacija o pitanjima svemira, ali i proučavanje pravnih pitanja od zajedničkog interesa koja mogu nastati u istraživanju i korištenju svemira.

“Umrežavanje hrvatske znanosti i gospodarstva u visokorazvijene svjetske krugove preduvjet je za snažniji razvoj istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala Hrvatske u ovom području. Svemir je jedno od područja na kojima Hrvatska nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini, stoga je u veljači 2018. potpisan Sporazum između Vlade i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe”, kažu u  Ministarstvu.

U Ugovoru uz ostalo piše da države potpisnice u orbitu oko Zemlje neće postavljati bilo kakve objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje, ugrađivati takvo oružje na nebeska tijela ili smještati takvo oružje u svemiru na bilo koji drugi način.

“Sve države stranke Ugovora iskorištavaju Mjesec i druga nebeska tijela isključivo u miroljubive svrhe. Zabranjena je uspostava vojnih baza, postrojenja i utvrda, testiranje bilo koje vrste oružja i izvođenje vojnih manevara na nebeskim tijelima. Nije zabranjeno korištenje vojnog osoblja za znanstvena istraživanja ili u bilo koju drugu miroljubivu svrhu”, piše u Ugovoru.

Države se obvezuju i pružiti pomoć astronautima u slučaju nesreće, astronauti su obvezni međusobno surađivati dok su u svemiru, a države moraju obavijestiti druge potpisnike ugovora ili UN odmah nakon što otkriju pojavu u svemiru koja može predstavljati opasnost za život ili zdravlje astronauta, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.