fbpx

POZNATI DEMOGRAF UPOZORAVA: Proces zamjene stanovništva u Hrvatskoj je počeo prije otprilike tri godine

Hrvata je sve manje, ali broj Zemljana rapidno raste, no demograf Stjepan Šterc kaže da, prema procjenama UN-a, naša planeta može imati maksimalno 11 milijardi ljudi. “Limit od 11 milijardi je realan”, smatra demograf.

“Imamo na stotine milijuna gladnih tako da je to naša realnost. To je razlika između razvijenog i nerazvijenog svijeta. U demografskom smislu rast stanovništva imaju upravo nerazvijene zemlje, posebno Afrika. Predviđa se da će Afrika doći do kraja stoljeća do 4,3 milijarde stanovnika, sa sadašnjih 1,4 te da će s Azijom činiti oko 80-90 posto stanovništva”, objašnjava demograf i dodaje da je teško vjerovati da će se stanovništvo tamo zadržavati stoga će doći do velikih migracija prema razvijenim zemljama.

“Proces migracije je počeo i 2015. godine je pokazao svu silinu i intenzitet. Pokazao je kako može poremetiti uređenost države. Stanovništvo kreće prema boljem životu”, tvrdi Šterc, javlja RTL.

Izumire i Hrvatska?

“Proces supstitucije stanovništva u Hrvatskoj je počeo prije otprilike tri godine. Pokazatelj je da je otprilike toliko koliko se iselilo iz stanovnika u Hrvatskoj toliko ih se uselilo”, ističe demograf.

“U povijesti nikada ni jedna zemlja nije rješavala prenaseljenost druge zemlje. Uvijek je to završavalo s velikim napetostima i ratovima, što Hrvatsku očekuje”, dodaje Šterc.