fbpx

Prof. LOVRINOVIĆ: “Plenkoviću, ako ti je do rata, idi! Ne uvlači sve nas u ukrajinsko-ruski sukob”

– Andrej Plenković čini sve da što prije i što više uvuče Hrvatsku u rusko-ukrajinski rat. Sada sa svih strana pritišće da se u Hrvatskoj za borbu obučavaju ukrajinski vojnici. Nama to objašnjava kao djeci na način da to neće biti velika skupina vojnika. Obuka bi trajala preko dvije godine. Lukavo to pokušava objasniti kao humanitarnu pomoć i obvezu pomoći onome tko je napadnut. Pored toga, on bez pristanka predsjednika Milanovića, po Ustavu, ne može donijeti takvu odluku, a Milanović je s pravom odbio uvlačenje Hrvatske u rat koji nije naš’, smatra prof. Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku koja se odmah početkom rusko-ukrajinskog rata očitovala da je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu.

No, jasno su istaknuli kako se, je to u stvari rat Rusije sa Zapadom na ukrajinskom teritoriju. U njemu najviše stradavaju Ukrajinci, dok su financijeri i dobavljači ratne opreme i oružja zapadne zemlje.

– Rekli smo također da ovoga rata vjerojatno ne bi niti bilo da je Ukrajina proglasila neutralnost. Budući je njihov politički vrh gurao Ukrajinu prema Nato paktu, onda je s aspekta geopolitike bilo sasvim jasno da jedna super sila poput rusije neće dopustiti da joj je odmah na granici jedna članica NATO-a. Isti bi potez poduzeo i SAD kada bi npr. Meksiko bio član nekog drugog vojnog saveza. Uostalom, to smo vidjeli u slučaju Kubanske krize’, podsjeća Lovrinović.

‘Plenković ugrožava naše nacionalne interese’

– Vratimo se Plenkoviću i njegovoj autokratskoj inicijativi da nas pod svaku cijenu dublje uvuče u rat i tako postanemo potencijalnom vojnom metom Rusije. Dodatno, on time ugrožava i druge nacionalne interese Hrvatske, a prije svega energetsku sigurnost jer su nam zbog ovakvog Plenkovićevog angažmana već sada troškovi energenata ogromni. Za to vrijeme npr. Mađarska i neke druge zemlje imaju jasan stav o rusko-ukrajinskom ratu; ne žele se miješati i žele surađivati sa svima u cilju nacionalnih interesa. Oni shvaćaju da to nije njihov rat. Plenković praktično vodi neku vrstu privatne vanjske politike, a ona izvire iz poslušnosti briselskoj strategiji koja nam šteti, upozorava Lovrinović.

– Ukrajini treba pomoći humanitarno koliko god je moguće i primati njihove građane da se sklone i po želji žive i rade u Hrvatskoj. I to je sve. Povlačiti paralelu između našega Domovinskog rata i rusko-ukrajinskog rata je blago rečeno neprimjereno jer svi znamo da nam nitko nije pomagao, da su nam uveli embargo na uvoz oružja itd. Nemamo, dakle, nikakve obveze prema nikome osim naše dobre volje u pogledu humanitarnog djelovanja.
Ako je Plenkoviću, Jandrokoviću, Grliću-Radmanu do rata, neka što prije sjednu zajedno u auto i što prije na prvu crtu u Ukrajini’, poziva Lovrinović.

– Nećemo dopustiti da našu djecu uvlače u svoje planove i navedene osobe moraju već sada odgovarati što su bez suglasnosti naroda poduzimali privatne radnje opasno nas uvlačeći za tuđe interese u taj rat. Pokušaj da se onaj koji se ne slaže s mišljenjem Plenkovića proglasi rusofilom samo pokazuje što su takvi likovi sve spremni učiniti da stvaraju dodatne podjele među našim građanima, a toga smo odavno siti.
Hrvati su predugo i previše ginuli za druge. I zato, Plenkoviću ako ti je do rata, idi, jer nas energično uvjeravaš da u stvari više nisi anemičan’, poručuje prof. Lovrinović.