fbpx

BOTIĆ GRADONAČELNIKU: Nismo ni sanjali da ćete iz osvete blokirati Grad

Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Branku Dukiću nakon što je donio odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2023. godinu.


Gradonačelniče Dukiću,

Ne znam tko Vam je pisao propulziju pitanja kojima pokušavate opravdati činjenicu kako ste iz osvete većini u Gradskom vijeću, a zbog 10 % izmjena u proračun, i to mahom socijalnih amandmana, blokirali izvršenja proračuna u vlastitom gradu – ali ni taj kao ni Vi nije se potrudio pokazati ekonomske pokazatelje koji su nas potakli da se u amandmanima okrenemo vatrogasnim mjerama spašavanja najugroženijih skupina.

Dakle, u projekcijama investicija Vaša HDZ-ova Vlada u vlastitom dokumentu Program konvergencije 2023. -2025. predviđa postotni pad investicija sa sadašnjih 1,7 na 0,4 – 0,5 u 2025. godini, a udio osobne potrošnje po stanovniku u doprinosu rasta BDP a sa sadašnjih 5,9 na mizernih 0,8 u ovoj do jadnih 1,3, u 2025. godini. U državi koji se svela na turizam i usluge i sa o Vaše vlade predviđenih više nego duplim padom kapitalnih investicija u Hrvatsku: u prijevodu to znači da će ljudi moći puno manje kupovati.

Uz to neće se moći nigdje zaposliti (jer neće biti investicija), pa će trend traženja posla u inozemstvu porasti. Oni koji ostaju biti će zbog smanjene mogućnosti osobne potrošnje socijalno ugroženi, odnosno siromaštvo i potrebe socijalnih davanja će se proširiti sa sadašnjih milijun koje priznaje Plenković na otprilike milijun i po, do čak dva milijuna od niti 3,5 milijuna stanovnika.

Zadar u takvim strašnim projekcijama stoji mrvicu bolje zbog turizma.

Međutim, socijalno ugrožene skupine građana nemaju turističke kapacitete za iznajmljivanje, a Vaša Vlada novim Zakonom o pomorskom dobru priprema „Privatizaciju 2.0″ na pomorskom dobru koje mislite predati stranim vlasnicima. To vam neće proći jer ima nas koji će braniti more i državu, pa nas nećete osiromašiti za pokoljenja, ali to je sad druga priča.

Zbog svega toga su amandmani Akcije mladih u proračun Grada Zadra mahom socijalni; za davanja najpotrebnijim skupinama sugrađana. Osim toga predviđali smo kako ćete opet od niti 10 % izmjena tj. oko 69 milijuna kuna u amandmanima izbjeći izvršiti 5% kako ste iskoristili zakonsku mogućnost prošle godine, pa smo i mi iskoristili zakonsku mogućnost i dodali više 10 % od dozvoljenih 15 % izmjena jer smo željeli izbjeći da usvojene amandmane vlastitom odlukom izigrate i ostavite ljude i udruge bez sredstava.

Nismo ni sanjali kako ćete u ovoj izuzetno teškoj situaciji siromaštva nažalost i prema projekcijama Vaše Vlade rastućeg broja sugrađana, zatim nepotrebnog, veleizdajničkog prelaska na euro koji će osiromašiti najviše nas obične građane, nepostojanja gospodarskih investicija osim u kupnju atraktivnog zemljišta i nekretnina mahom apartmane za turizam – ići blokirati Grad odlukom o privremenom financiranju!

Stoga sad najavljujem povećanje amandmana Akcije mladih do dopuštene razine od 15 % izmjene proračuna, a nakon pravorijeka Visokog upravnog suda o zakonitosti pozicija s kojim smo alocirali sredstva – gdje ste i Vi svjesni da će tražiti jedino – ispravke pozicija sredstava koja koristimo za amandmane.

Kako bi izmjene s eventualno pogrešnih pozicija što prije ispravili i mi odblokirali Grad, tražim kao vijećnica u gradskom vijeću popis detaljnih proračunskih klasifikacija za sve stavke koje jesu vezane prethodnim ugovorenim sredstvima. U prijedlogu proračuna koji ste dostavili za Gradsko vijeće to nismo mogli vidjeti.

Bilo je stoga vrlo zlobno zbog situacije kad mi ne znamo, niti možemo znati koja su sredstva na „dubljim” proračunskim pozicijama vezana prethodnim ugovorima i sl. – sve amandmane odbiti i onda još blokirati cijeli proračun!

Zato nam, a što je obaveza na traženje gradskih vijećnika, dostavite popis takvih za amandmane nepovoljnih sredstava i spremite se da ćemo stoga uzimati s pozicija koje neće biti na tom popisu za nove i za ispravak ponavljam eventualno nezakonitih pozicija ako tako odluči Visoki sud.

Pošaljite popis na mail i javno, ne zovite na nikakav sastanak, jer ponavljam s članovima za zločinačko udruživanje osuđene organizacije ne pada mi na pamet se nalaziti, nego imamo sjednice gradskog vijeća gdje sam jedino dužna sa vama komunicirati i tako će ostati dok građani (ali i pravosudni sustav) napokon ne profunkcioniraju sa više odgovornosti prema sebi i svojim obiteljima.

Srdačno,

Marjana Botić

gradska vijećnica Akcije mladih

PS

Gradonačelniče, niste mi odgovorili ni na inicijativu o besplatnom ulazu u Providurovu i Kneževu palaču za SVE sugrađane za praznike i blagdane i za SVU DJECU STALNO, pa javite usput ako i za to mi moramo sami na Gradskom vijeću napisati odluku jer svakako hoćemo!