fbpx

DALIJA OREŠKOVIĆ: Plenkovićevi ciljevi su udar na institucije, samovlast i ponižavanje saborskih zastupnika

Na današnjoj izvanrednoj sjednici u Saboru će se glasati o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM te o ustavnim promjenama vezanim za referendum.

Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra, objavila je dokument te tvrdi da je HDZ-u cilj udar na institucije te da ta stranka nema čiste namjere.

Orešković na Facebooku piše:

“Da je Andreju Plenkoviću primarni cilj pružanje vojne podrške Ukrajini i vezivanje Hrvatske uz europsko zajedništvo na ovoj temi, kao što bi to i trebalo biti, poduzeo bi potrebne korake da formalno ispoštuje instituciju predsjednika države, jer to traži Ustav Republike Hrvatske. Njegovi su ciljevi udar na institucije, samovlast i ponižavanje saborskih zastupnika koje će vječno obilježiti kao svoje poltrone”, piše Orešković.

“Prije 15 dana predložila sam da se procedura vrati korak unatrag, da se Vlada obveže na postizanje dogovora s predsjednikom države. Danas će se i o tom prijedlogu glasati. Nažalost, očekujem da će taj prijedlog dobiti malu ili nikakvu podršku.

Da se makar pokušalo od strane Vlade na primjeren način razgovarati s predsjednikom države, čak i kada bi on to u svojoj nesuvislosti odbio, tada bi se odluka o vojnoj pomoći Ukrajini mogla donijeti i uz veću podršku od nategnutog i ucijenjenog 101 glasa. Time bi se postigao politički legitimitet, koji bi za ovakvu odluku u normalnim državama nužan.

Da su namjere HDZ-a čiste i iskrene, a zna se da nisu, o ovome što govorim i što sam na vrijeme uputila u saborsku proceduru bi se makar razmatralo. Toliko o svemu”, napisala je Orešković.

https://www.facebook.com/dalija.oreskovic.start/posts/726118512205314