fbpx

HNB poklanjao izrezane kune kao ukras za bor, guverner Vujčić kazneno prijavljen

Mediji su jučer objavili da je na redovnom brifingu HNB-a novinarima poklonjena plastična kugla s izrezanim kunama. Preciznije 10 novčanica po 100 kuna izrezanih u rezance stavljeno je u plastičnu kuglu s očitom željom da to novinari stave na svoja božićna drvca. Gnjusan čin omalovažavanja nacionalne valute naišao je na brojne osude.

– Takvo gnjusno omalovažavanje nacionalne valute koja je još u optjecaju nije viđeno do sada. Nisu mogli sačekati niti dva tjedan dok na silu uvedu euro pa da se onda sprdaju s kunom što su činili još od njenog uvođenja, doduše suptilno.

Takav odnos vodstva HNB-a prema nacionalnoj valuti govori o njihovom odnosu i prema hrvatskoj državi i suverenitetu – a to znači da do njega niti su držali i ne drže niti 1%. Druga poruka je vjerske naravi i vrijeđa svakoga kršćanina. Naime, novac se nikada ne stavlja na bor jer u Bibliji jasno stoji da je ljubav prema novcu izvor svih zala. Oni su u stvari poručili da je njihov bog novac kojeg treba stavljati po boru i klanjati mu se.

Sve se to uklapa u Plenkovićev koncept modernog suvereniteta što u prijevodu znači uklanjanje svega što je nacionalni identitet, služenje gazdama iz Brisela i uništavanje najvažnijih resursa.

Svi ti ljudi nikada nisu voljeli kunu. Željeli su da nestane i to su učinili silom. Odgovarat će za to jer nas guraju u brzi vlak prema Grčkoj i svjesni katastrofalnih ekonomskih okolnosti u EU i svijetu.

Za taj gnjusni čin prema sjeckanja kune i dijeljenja s porukom da se time okiti bor pred veliki katolički blagdan poruka nam je svima jasna. Oni ne drže niti do Boga niti do čovjeka. Njihov jedini bog je novac.

Po ovozemaljskim zakonima takav odnos prema nacionalnoj valuti mora biti odmah kazneno sankcioniran’, smatra prof. Ivan Lovrinović iz strane Promijenimo Hrvatsku.

Hrvatski suverenisti otišli su korak dalje. Saborski zastupnik Marko Milanović Litre podnio je kaznenu prijavu guvernera i institucije koju vodi.

– Danas sam prijavio policiji Hrvatsku narodnu banku i guvernera Borisa Vujčića zbog uništavanja i omalovažavanja hrvatske kune.

Naime, jučer tijekom dana hrvatski mediji su izvjestili javnost da su kao uzvanici na redovnom godišnjem brifingu za medije u Hrvatskoj narodnoj banci dobili na poklon plastičnu kuglu za bor ispunjenu isjeckanim novčanicama kune, točnije s deset novčanica od stotinu (100) kuna.

Ovaj gnjusni čin smatram sramotnim pokušajem jeftinog marketinškog trika koji u najmanju ruku zaslužuje kaznu zatvora za guvernera Vujčića, kao odgovorne osobe, zbog očitog omalovažavanja hrvatske kune koja je još uvijek službena valuta u Republici Hrvatskoj, usprkos svim mogućim uloženim naporima Plenkovića i HDZ-a tj. Vujčića i HNB-a kako bi uništili jedan od simbola hrvatske monetarne suverenosti u zamjenu za „moderni“ suverenizam tj. Europski federalizam’, kaže Milanović Litre.

– Hrvatska narodna banka na čelu s Vujčićem već dugi niz godina svojom nesposobnošću i nečinjenjem izravno nanosi štetu Republici Hrvatskoj i njezinim građanima. To vidimo i na primjeru kada je HNB jasno identificirao da su krediti u CHF-u problem, ali nije poduzimao nikakve mjere. Tu činjenicu je potvrdio i sam Guverner HNB-a Boris Vujčić govoreći u Hrvatskom saboru o problemu „švicarca“ kada je izjavio: „ne vidim što je HNB mogao više napraviti vezano za kredite u CHF-u“. Dakle, regulator bankarskog sektora, javno i jasno priznaje da ne zna raditi svoj posao. Zbog nedjelovanja i nesposobnosti HNB-a danas imamo sramotne presude Vrhovnog suda na štetu Hrvatica i Hrvata.

Za očekivati je da će se navedeni obrazac djelovanja prenijeti i na sve probleme koje će donijeti članstvo u Europodručju. Pogreške ekonomske politike Europske središnje banke će platiti hrvatski građani, a HNB će opet po svom starom običaju jednostavno nastavati ne djelovati i opravdavati se pod izlikom da ne mogu ništa jer smo sada dio eurapodručja. Prema tome hrvatska monetarna politika će na žalost samo pratiti tekovine jačih država članica u EU na opću radost i veselje Plenkovićevih mecena i eurokrata iz Bruxellesa.
Očekujem jasnu, brzu i nedvosmislenu reakciju i kaznu hrvatskih institucija’, ističe Milanović Litre.