fbpx

Marka Franciškovića ponovo odveli u zatvor, Žalac, Rimac i ostali slobodno šeću

Marko Francišković, koji je gotovo godinu dana bio pritvoren zbog javnog poticanja na terorizam, opet mora u istražni zatvor, objavio je njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

“Čuli ste za izraz “pravosuđe s posebnim potrebama.” Marko Francišković mora natrag u pritvor. Tužilastvo u godinu dana nije uspjelo dignuti optužnicu. Što više, nije uspjelo saslušati ni jednog svjedoka. No, Visoki kazneni sud usvaja žalbu DORHA i vraća Franciškovića u istražni zatvor. Dragovoljac Domovinskog rata,otac petero djece, sad čeka i šesto, zna što je pravosuđe s posebnim potrebama. Da je bar sin poznate sudkinje, ali sad je kasno žaliti za tim privilegijama. Borba traje i dalje, napisao je Hodak.

Franciškoviću je 11. studenoga zagrebački Županijski sud ukinuo istražni zatvor jer mu ni nakon skoro godinu dana provedenih u pritvoru nije potvrđena optužnica. Sud mu je pritom zabranio pristup internetu i obvezao ga na javljanje policiji u Zadru gdje ima prebivalište.

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji. Francišković je u obrani iznesenoj na početku procesa porekao krivnju. Uvjeravao je istražitelje da je poziv na pohod na Zagreb bio figurativan.

“lmajući u vidu da je okrivljeni Marko Francišković iskazao izraziti stupanj kriminalne volje i upornosti s obzirom da sa kriminalnom aktivnošću nastavlja iz istražnog zatvora (napomena: 3 youtube videa, tj. kratke audio snimke bez pozivanja na nasilje, snimljeno u prosincu 2021.), da je ranije osuđivan zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 3. KZ / 11., kao i društvenu opasnost kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, ocjena je Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske da su navedene okolnosti u svom zbiru takvog karaktera i intenziteta da se u konkretnom slučaju realno predvidiva iteracijska opasnost može uspješno prevenirati samo daljnjom primjenom mjere istražnog zatvora iz osnove odredene u članku 123. stavku 1. točki 3. ZKP/08.”