fbpx

OSMERO HRVATA U ZATVORU U ZAMBIJI: “Djeca koju su posvojili imaju hrvatske dokumente”

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje na trgovanje ljudima, imaju hrvatske dokumente. ”Provode se istraživanja. Djeca imaju hrvatske dokumente koji su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija”, kazao je Božinović na Policijskoj akademiji nakon primopredaje novih specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa.

Dodao je kako u ovom trenutku više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH. Osmero hrvatskih državljana nalazi se već više od tri tjedna u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece, potvrdio je MVEP prošle subote.

Uhićeni 7. prosinca

Četiri para iz Hrvatske uhićena su 7. prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavili su hrvatski mediji prošlog tjedna, dodavši kako su parovi namjeravali posvojiti djecu iz Konga.

Peacewell Mweemba, policijski zapovjednik pokrajine Copperbelt, rekao je da su Hrvati uhićeni u zračnoj luci u Ndoli s četvero djece iz Konga jer su kongoanski dokumenti o posvajanju koje su osumnjičeni predočili djelovali krivotvoreno, objavio je zambijski portal Lusaka Times.

Hrvati su uhićeni, a djeca su predana ustanovama za socijalnu skrb, rekao je Mweemba. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je za Badnjak da se osmero Hrvata još uvijek nalazi u pritvoru u Ndoli.

Uhićene hrvatske državljane posjetio je djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji i pružio im je konzularnu pomoć. Razgovarao je i s nadležnim zambijskim tijelima o tom slučaju, priopćio je MVEP i najavio da će im pomagati i dalje diplomatskim putem. Jutarnji list navodi da su uhićeni 44-godišnji D.M. i njegova 45-godišnja supruga N.M., gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga, zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L.P. sa suprugom A.P. te aktivist za ljudska prava N.K. i njegova supruga.