fbpx

OZBILJNE OPTUŽBE OPORBENOG ZASTUPNIKA: “HDZ-ovci su mi prijetili da moram glasati za obuku Ukrajinaca”

Za Vladin prijedlog sudjelovanja Hrvatske u vojnoj misiji EU-a, odnosno obuci ukrajinskih vojnika, potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, stoga vladajući ovih dana provode konzultacije s oporbenim strankama. A zastupnik Fokusa Dario Zurovec danas je iznio ozbiljne optužbe, ustvrdivši kako se HDZ pritom koristi metodom pritisaka i prijetnji.

Na pitanje o tijeku konzultacija, novinarima je kazao da je bilo “bilo poziva i određenih pritisaka”. Na pitanje o kakvim je pritiscima konkretno riječ, rekao je: “Pritisci koji su uglavnom dolazili od HDZ-a i ljudi koji su bili vezani uz Ustavni sud i slično, no to sam otresao kao staru šljivu”, piše Telegram

Dodao je da je “bilo svega i svačega”, poput “tipičnog vrijeđanja. “Tipa – vi saborski zastupnici, pogotovo vi, gospodine Zurovec, se ne razumijete u Ustav, ne znate čitati i tako. Prvo krene s tom fazom, a onda – budemo mi vidjeli kako ćete glasati kada malo nazovemo određene institucije, kada vam pošaljemo inspekciju i tako dalje”, kazao je Zurovec. Dodao je da to nije “prvi ni zadnji put” i da se u prošlom mandatu nagledao svega. “Uglavnom je to naišlo na ćorak”, poručio je.

Bačić: ‘Mi smo se ugodno družili’

Novinari su kasnije za komentar pitali predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića. On je na to kazao da je “imao vrlo ugodno druženje sa Zurovcem” te da je do sastanka došlo “na njegovu inicijativu”.

“Mi smo sjeli, razgovarali, dapače, on mi je rekao da će on podržati vojnu misiju. Niti jedne riječi mi nije rekao o nikakvom pritisku. To me neugodno iznenadilo, pozivam ga da kaže o kome se radi”, kazao je Bačić i ponovio da su se “iznimno ugodno družili” u njegovu uredu i popili kavicu.

“Zamolio bih ga da bude konkretniji, jer to je za svaku osudu da bi se na njega vršio pritisak i prijetnja. To nije naš model”, dodao je Bačić.

‘Više ne postavljaju pitanje ustavnosti’

Govoreći o konzultacijama općenito, Bačić je rekao: “Čini mi se da nakon ovih konzultacija mogu reći da više nitko od oporbenih klubova ne postavlja pitanje ustavnosti. Čini mi se da oni koji ne podržavaju to čine jer se ne slažu sa sadržajem same odluke”, kazao je. Konzultacije s dijelom oporbenih klubova će se nastaviti do idućeg četvrtka, dodao je Bačić.

Na pitanje je li uopće dostižna dvotrećinska većina u Saboru, koja je potrebna da prijedlog prođe, kazao je: “Nastavit ćemo konzultacije, neki od klubova će na svojim stranačkim tijelima dodatno analizirati odluku. Još traju unutarstranačke konzultacije, ne bih u njihovo ime govorio. Prije četvrtka će nas izvijestiti o konačnom stavu”.

Inače, Zurovec je na pitanje hoće li podržati Vladin prijedlog, rekao da će još “vidjeti kako će to ići”.