fbpx

Šef obnove Hanžek javnim novcem platio 16 filmića u kojima se hvale fantastični uspjesi s kućama na Baniji

Premijer Andrej Plenković neki dan je izgovorio ono što je u javnosti odavno opće mjesto. Obnova od potresa na Baniji ide “nestvarno sporo”, bio je neobično otvoren predsjednik Vlade. Ali obnova ne izgleda iz svake perspektive jednako “nestvarno sporo”. Na primjer, iz perspektive YouTube kanala državnog ureda zaduženog za obnovu.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ovih je dana došao u žižu interesa javnosti, nakon što je Telegram otkrio da ravnatelj ovog Ureda, Gordan Hanžek, koristi luksuzni državni automobil, Audi Q7. Vjerojatno su upravo to – da njihov rad bude u žiži javnosti – imali na umu u ovom državnom uredu kada su pokrenuli YouTube kanal Obnova Banovine – SDUOSZ i na njemu objavili video uratke o, naravno, obnovi sisačko-moslavačkog kraja koji je prije dvije godine stradao u potresu, piše Telegram.

Optimističan ravnatelj

Premijer, kažemo, misli da obnova ide “nestvarno sporo”, ali iz perspektive objavljenih video uradaka – zasad ih ima 16, u trajanju od pola minute pa do nešto više od sedam minuta – stvari izgledaju dosta optimističnije. U svakom slučaju, daleko od tmurnih reportaža koje s istih tih mjesta objavljuju mediji. Gledanost i nije baš neka, ovih 16 uradaka o obnovi pogledalo je tek nešto više od deset tisuća ljudi.

Radi se o dokumentarnim snimkama, čija je izrada plaćena proračunskim sredstvima, s izjavama državnih dužnosnika i ljudi uključenih u obnovu, te povremenim kadrovima iz zraka snimljenim dronom, koji pokazuju ili objekte porušene u potresu ili radove na obnovi. Dvije stvari se u većini videa ponavljaju kao light-motiv.

Ravnatelj Ureda, Gordan Hanžek, naime, glavom i bradom često objašnjava što se sve radi po pitanju obnove, sipajući brojke o obavljenim ili planiranim poslovima. Nekad je u odijelu, u uredu, a nekad na terenu, s kacigom na glavi, ali uvijek razgovorljiv i optimističan.

Vedri i zadovoljni

Građani kojima se kuće obnavljaju su također vedri i zadovoljni, što nije nikakvo iznenađenje jer je riječ o ljudima kojima je država konačno počela – obnavljati kuće. Tko ne bi bio zadovoljan u tom trenutku, čak i ako je čekao mjesecima?

Neobičnim se tek može učiniti što gotovo svatko tko stane pred kamere Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ima samo riječi hvale za – Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

“Suradnja s državnim uredom je jako dobra”, kaže tako jedan od Banijaca kojemu se gradi zamjenska kuća, te naglašava dobru komunikaciju s njima i osobno gospodinom Hanžekom, dok snimka pokazuje kako ispred kuće koja se obnavlja razgovara baš s – ravnateljem.

Svi govore o državnom uredu

U još jednom od video uradaka Središnjeg državnog ureda, jedan od sugovornika se prvo krenuo zahvaljivati Ministarstvu branitelja i Tomi Medvedu. Ali, onda se vratio na bit. “Naravno, zahvaljujem se i Središnjem državnom uredu, Ministarstvu graditeljstva i svima koji rade na ovom slučaju”, kaže dok se u pozadini vidi crvena cigla kuće u izgradnji.

Na pitanje Telegram zbog čega autori priloga od sugovornika traže da govore o suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje – iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje zasad nismo dobili odgovor.

U jednom videu, starom godinu dana, skoroj obnovi kuće veseli se, pak, bračni par Kucko. Njima je, međutim, prije nekoliko mjeseci kiša ozbiljno poplavila i gotovo uništila kuću koja se obnavljala. O toj nesretnoj epizodi nije objavljen nikakav prilog.

Uloga Magdalene Komes

O obnovi koja je, eto, konačno krenula, na snimkama govori i gradonačelnica potresom razrušene Petrinje, Magdalena Komes (HDZ). U videu u čijem uvodu ravnatelj Hanžek govori o skrbi za građane u zimskim uvjetima, Komes priča o tome da se “ipak, događaju pomaci”, kako je “krenula obnova” i kako razgovara s ljudima koji joj kažu da vide da su se stvari pokrenule.

Zadovoljna je i što radovi, unatoč svakakvim pričama, ne staju ni po kiši i hladnoći i vjeruje da će se ostvariti najave o brzom završetku. Video s petrinjskom gradonačelnicom objavljen je prije godinu dana.

Hoće li snimiti priloge s drugim čelnicima gradova i općina s tog područja? “Plan je”, odgovaraju nam, “nastaviti dokumentiranje procesa obnove u što će se uključivati relevantne i stručne osobe”.

Tko im je snimao filmove?

Na upit Telegrama koliko je dosad stajala ova serija filmića i koliko je vrijedan cijeli posao, iz Središnjeg državnog ureda za obnovu nismo dobili precizan odgovor. Ustvrdili su tek da je stajala “manje od 200 tisuća kuna” te da su “sredstva za provedbu ove aktivnosti osigurana na pozicijama proračunskog plana za 2022. godinu”.

Nisu nam zasad odgovorili ni tko im radi ove video uratke kao niti na koji je rok ugovor potpisan. Ističu tek da je cilj “arhiviranje radova i cjelovite obnove koju provodi Središnji državni ured kako zbog arhivske građe tako zbog vidljivosti za javnost i medije”, a s time planiraju i nastaviti. A sad kad i premijer javno tvrdi da je obnova “nestvarno spora”, možda će se stvari na terenu doista ubrzati. Bit će posla za snimatelje i montažere.