fbpx

Suprug uhićene EU moćnice slomio se pred tužiteljem i sve priznao: ‘Istina je, uzeli smo mito od Katara’

Cure novi detalji o jednom od najgorih korupcijskih skandala u tijelima Europske unije, u kojem je uhićena Eva Kaili, sada već bivša potpredsjednica Europskog parlamenta. Suprug grčke zastupnice Francesco Giorgi, koji je također pritvoren, priznao je svoju umiješanost u takozvani “Katargate” skandal, javljaju belgijske novine Le Soir, koje su prve otkrile aferu, i talijanska La Repubblica.

Podsjetimo, belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da “jedna zaljevska zemlja” pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru. Kaili je zanijekala da je primala novac od Katara, a optužbe su zanijekali i katarski dužnosnici, piše Telegram.

Kako prenosi grčki list Kathimerini, Giorgi je tijekom jučerašnjeg saslušanja priznao voditelju istrage, belgijskom antikorupcijskom tužitelju Michelu Clesu, da je bio član organizacije koja je povezana s Marokom i Katarom, kako bi utjecala na njihove odnose s Europom. Tvrdi i da je tu “organizaciju” vodio bivši talijanski europarlamentarac Pierre Antonio Panzeri.

‘To sam učinio zbog novca koji mi nije trebao’

Kako je Telegram ranije pisao, Giorgi je savjetnik za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u Europskom parlamentu te osnivač nevladine organizacije pod nazivom Fight Impunity, čiji je cilj promicanje “odgovornosti kao središnjeg stupa arhitekture međunarodne pravde”.

Talijanska La Repubblica prenosi da se “Giorgi slomio pred tužiteljem i priznao da je postupao nezakonito” te se ispričao. Navodno je tražio da puste njegovu suprugu iz pritvora, tvrdeći da “mora biti blizu njihove kćeri”. O razlozima svog angažmana u korupcijskoj aferi, 35-godišnji Giorgi navodno je rekao: “Jednostavno, to sam učinio zbog novca, iako mi novac nije trebao”.

Međutim, na pitanje novinara o Giorgijevom potezu, odvjetnik prozvanog bivšeg europarlamentarca Panzerija, koji je također uhićen, kazao je da “nema te informacije”.

Koga je Giorgi povukao sa sobom

Giorgi je navodno sa sobom povukao još dva aktivna europarlamentarca iz skupine europskih socijalista, Belgijca Marca Tarabellu, čiju je kuću pretražila policija, i Talijana Andreu Cozzolina.

Tarabella niječe sve optužbe, kazao je njegov odvjetnik za Le Soir, dok je Cozzolino odbio odgovoriti na pitanje je li primio ikakav novac ili darove. Istovremeno, Giorgi se distancirao od belgijske zastupnice Marie Arenas, tvrdeći da vjeruje u njezin integritet.

Inače, eurozastupnici su danas zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup Parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanima uz Katar do završetka postupka za korupciju protiv bivše potpredsjednice EP-a i drugih optuženika. Ranije ovoga tjedna Eva Kaili je razriješena dužnosti potpredsjednice, a preko svog odvjetnika poručila je da je nedužna iako je u njezinom i Panzerijevom stanu policija pronašla više od milijun i pol eura u gotovini.