fbpx

Tvrtki koja je radila redikuloznu mobilnu aplikaciju za euro, HNB će dati još gotovo četiri milijuna kuna!

Tvrtka Trotočka, koja je za Hrvatsku narodnu banku izradila mobilnu aplikaciju euroHR (služi za množenje ili dijeljenje brojeva sa 7,5) i za to inkasirala 275 tisuća kuna, angažirana je na još jednom promotivnom poslu za HNB. Kako otkrivamo, posao realizacije interaktivne putujuće izložbe Euro na kotačima, također je osvojio konzorcij predvođen istom tvrtkom, za što će biti plaćeni gotovo četiri milijuna kuna, doznaje Telegram.

Natječaj za taj posao nije tekao glatko. Iako se na njega javio jedino konzorcij tvrtke Trotočka i Super Truper Mix, prvi pokušaj je propao zbog – previsoke cijene. Naime, njihova je ponuda bila za 838 tisuća kuna veća od procijenjene, pa su u HNB-u poništili natječaj. Ni mjesec dana kasnije, HNB ponovno objavljuje natječaj, ali ovaj put s debljim budžetom, na kojem spomenuti konzorcij dobiva posao.

Šogorica HDZ-ova načelnika

Prije nekoliko mjeseci, novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir pisala je o relativno novoj marketinškoj agenciji Trotočka d.o.o. koja je počela dobivati poslove za jedinice lokalne samouprave kojima su na čelu HDZ-ovci, a u portfelju klijenata ove se godine našlo i Ministarstvo turizma. Tvrtka je u vlasništvu Ileane Filić, kako je otkrio Net.hr, šogorice HDZ-ova načelnika Voćina.

Jutarnji list potom je nedavno objavio vijest kako iza HNB-ovog digitalnog valutnog konvertera (kojeg, inače, klinci iskodiraju u nekoliko sati) također stoji Trotočka, a taj dio većeg natječaja koštao je HNB, kako je otkrio Telegram, 275 tisuća kuna. Ponuda je bila najpovoljnija, a aplikacija je bila jedan dio većeg natječaja za kreiranje informativne nacionalne kampanje zbog skorog uvođenja eura.

‘Cjeloviti nesvakidašnji događaj’

Poseban edukativni projekt u sklopu šire kampanje je i putujuća izložba Euro na kotačima kojom je HNB, kako stoji u opisu natječaja, želio zorno predočiti i približiti prednosti prelaska na euro kroz neposrednu komunikaciju u formatu “cjelovitog nesvakidašnjeg doživljaja”. Riječ je o četiri multimedijska kontejnera u kojima se “građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj” uz kvizove i interaktivne igre.

Uz putujuću izložbu, trebalo je organizirati i mobilne timove studenata koji će obići mjesta koja “Euro na kotačima” zaobiđe, kako bi dodatno educirali građane. Taj cjeloviti nesvakidašnji kontejnerski događaj, HNB je u prvom natječaju procijenio na 2.950.000 kuna bez PDV-a. Stigla je samo jedna ponuda. I to osjetno skuplja od onoga što je HNB bio osigurao u budžetu.

Poništili natječaj, pa podebljali budžet

Ponuda konzorcija, tvrtke Trotočka i Super Truper Mix, iznosila je 3.788.550 kuna bez PDV-a, dakle, nešto više od 800 tisuća kuna daleko od HNB-ove procjene posla. Ponudu su odbili jer su članovi internog povjerenstva za nabavu, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, utvrdili kako “njena cijena prelazi planirana, odnosno, osigurana novčana sredstva naručitelja za nabavu”.

Ni mjesec dana od poništenog natječaja, očigledno su u HNB-u pronašli dodatna “sredstva naručitelja za nabavu”. Tako je u novom natječaju za “Euro na kotačima” procjena posla narasla za 280 tisuća, na 3.230.000 kuna bez PDV-a. Odnosno, s porezom na dodanu vrijednost, oko četiri milijuna kuna. I opet je stigla samo jedna ponuda, istog konzorcija Trotočke i Super Truper Mixa.

Dok je HNB povećao budžet, ponuda konzorcija istovremeno se značajno smanjila, za više od šesto tisuća kuna. Ovaj put za posao kampanje “Euro na kotačima” konzorcij je dao ponudu od 3.183.200 kuna, što je nekoliko desetaka tisuća manje od HNB-ove procjene. U HNB-u su zaključili kako je jedina ponuda sada u redu te im dodijelili posao.

Posljednje mjesto za doživjeti cjeloviti nesvakidašnji događaj vrijedan nekoliko milijuna kuna je u Zadru, 17. prosinca.