fbpx

ANTE RUBEŠA: Kad bešćutni Dukić podnese ostavku, i mi ćemo

Akcija mladih je odbila poziv gradonačelnika Branka Dukića da povuku amandmane koje on smatra nezakonitima. Priopćenje Ante Rubeše prenosimo u cijelosti.


Na posljednjoj sjednici izglasan je Proračun Grada Zadra za 2023. godinu, u kojeg su glasovima većine vijećnika, uvrštena 34 amandmana Akcije Mladih.

Nakon sjednice, Gradonačelnik je obustavio izvršenje Proračuna i odveo Grad u blokadu, pod izlikom protuzakonitosti pozivajući se na Članak 41. Zakona o proračunu.
Članak 41. Zakona o proračunu kaže: „Prijedlozi iz stavka 2. ovog članka ne smiju biti na teret proračunske zalihe, na teret dodatnog zaduživanja ili već prije preuzetih obveza“ što znači da stručne službe nisu smjele omogućiti da se o nečem, što je nelegalno uopće glasa.

Nakon što su ustanovili možebitne nepravilnosti, trebali su nas pozvati da izmijenimo izvore ili izbaciti amandmane s dnevnog reda. To znači da su pročelnik Mijolović, koji je zasigurno provjeravao naše amandmane a zatim i pročelnica Ureda Grada Gđa. Zubčić koja priprema i provjerava dnevni red, svjesno prekršili Zakon o proračunu ne bi li se njihov šef Dukić, mogao osvetiti većini u vijeću preko leđa naroda.

Na sjednici GV Gradonačelnik je tvrdio da su sva 34 naša amandmana nelegalna, kasnije je u dokumentu objavio kako ih je nelegalno 11, odnosno da samo njih 11 djelomično zadiru u sredstva za koja vijećnici nisu mogli nikako znati da su ugovorena.

Uvid u ugovorena sredstva, kao gradski vijećnici nemamo odnosno hdz nam ih sakriva na drugoj razini proračuna. Stavke koje su bile neugovorene prošle godine u programima pročelništva, ove godine uopće ne postoje. Ovo je prvi put u povijesti da glasamo o proračunu a da nemamo plan i program Športske zajednice u kojem piše koliko ide kojoj od stotinjak udruga, koje se financiraju iz proračuna, preko ŠZ. To je zbog toga što smo prošle godine intervenirali a da udruge nikad nisu vidjele ni centa od onog što smo im preusmjerili.

Uvjeti rada su nam onemogućeni na svim razinama. Ureda Grada, čija je jedina funkcija asistirati i pomagati gradskim vijećnicima nas sabotira a što je najbitnije pri tom krše zakon. Za primjer ćemo spomenuti našu Odluku o socijalnoj skrbi, koju su držali u ladici tri mjeseca, dok su ovdje navodno protuzakonite amandmane propustili za tri radna dana.
Gradonačelnik je imao više prilika za postići dogovor pa i nakon izglasanih amandmana dovoljno manevarskog prostora da dogovori kohabitaciju ali zbog svojeg imidža zadrtog i isključivog hadezeovca, odabrao je kazniti građane koji su ga izabrali da ih vodi.

U svom zaključku u kojem nam je ultimativno dao osam dana prije nego što sve slikovito rečeno zapali, izvore za koje tvrdi da su ugovoreni, poput poticajne naknade koja se plaća na kraju godine je i sam prošle godine zaključkom sveo na nulu pa na kraju godine rebalansom pokrio. Novce za Groblje imaju, rasvjeta je osigurana prenamjenom s ostalih stavki iz istog pročelništva, a Ryanair će se financirati iz turističke zajednice što je trebao i od početka. Možda bi nam onda zbog manjka sredstava TZ, turistička ponuda bila bolja.

Sad više ne možemo intervenirati i mijenjati izvore. Sad jedino možemo vjerovati zaključku stranke, koja je optužena da se udružila u zločinački pothvat, kako bi opljačkala svoj narod. Klub vijećnika Akcije mladih to odbija na svim razinama. Pričekat ćemo odluku Suda te ćemo onda u roku od 45 dana ako bude potrebno izmijeniti izvore i opet izglasati proračun.

Pisajući amandmane pažljivo smo vodili računa, kako pozicije s kojih uzimamo sredstva ne bi ostavili na nuli. Nažalost ako nakon presude budemo primorani mijenjati izvore, zbog nesuradnje gradskih službi i pristupa informacijama o slobodnim pozicijama, morat ćemo raditi upravo to.

Kako bi izbjegli ovu situaciju te kako se ne bi doveli u sličnu, potrebno je spustiti lopticu i sjesti za stol. U slučaju da se to dogodi, osnovni uvjet kluba vijećnika Akcije mladih bi bio prisutnost medija, a primarni odnosno kako bi se uopće odazvali na takav sastanak bi bilo zatvaranje noćnog kluba Ledana. Danas je nešto popularno imati uvijete ajde da probamo i mi. Možda upali.

Akcija mladih se ne boji izbora. Cijeli svoj politički vijek ne odstupamo ni milimetra, borimo se protiv najkriminalnijeg ogranka, najkriminalnijeg udruženja u povijesti Hrvatskog naroda. Kad Branko Dukić zbog svoje nesposobnosti, bešćutnosti i arogancije podnese ostavku i ako se Gradsko vijeće složi, podnijeti će ostavku i svi vijećnici Akcije mladih.

Socijalni amandmani su natjerali vlast da pokaže pravo lice. Zvijer je spremna uništiti sve, kako bi i dalje opsjedala dušu nekoć Grada. Ako naša revolucija iznjedri zdraviju okolinu a da pri tom to rezultira našim nestankom s političke scene, ponosno ćemo koračati u političku smrt!, napisao je Ante Rubeša.