fbpx

BULJ: Govorili smo da nije vrijeme za uvođenje eura jer nas je inflacija već ubila. Glasajte i dalje za Plenkovića i HDZ

“Govorili smo uporno da nije vrijeme za uvođenje eura jer nas je inflacija već ubila. A sad preko noći dodatna poskupljenja. Glasajte i dalje za Plenkovića i HDZ, oni odrađuju za sebe i svoje sinekure, a narodu kako bude”, tim je riječima komentirao poskupljenja nakon uvođenja eura saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

Problem je naime što će masovna poskupljenja utjecati na daljnji rast inflacije što će posljedično dodatno osiromašiti građane.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović susreo s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda.

– Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te o konverziji kune u euro. Inflacija je trenutno 13,5%, na to najviše utječe upravo porast cijena koje se odnose na hranu i bezalkoholna pića, istaknuo je ministar Davor Filipović dodajući da je Vlada osigurala puno toga što se tiče pomoći uslijed kriza koje se događaju.

– Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene. Sada kada uvodimo euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti hrvatske građane. To im neće proći. Kada pogledajte primjerice u 9. mjesecu, ograničili smo cijenu devet osnovnih proizvoda. Mogli ste čuti od trgovaca kako će propasti i kako će biti nestašice, a ništa od toga se nije dogodilo. Čak sedam od tih devet proizvoda danas imaju nižu cijenu od maksimalne. Došlo je do konkurencije, cijene su se spustile. To je jasan pokazatelj da ima prostora za snižavanje, a ne kontinuirano dizanje cijena. Svima koji će ovu situaciju prelaska na euro pokušati iskoristiti, to im neće proći, zaštitit ćemo građane, poručio je.

– Pitao sam ih da netko od njih odgovori kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Gdje imamo pad cijena u maloprodaji? Nitko nije odgovorio na to pitanje, dodaje ministar.

Očekuje da u narednom periodu počnu smanjivati cijene, a ne ih kontinuirano dizati jer za to, kako kaže, nema potrebe.

– Državni inspektorat postupa, oni će napraviti izvješće. Došlo je do povećanja cijena te sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi štitili građane, navodi ministar odgovarajući i na pitanje je li se sastanak mogao održati ranije, a s obzirom da se upozoravalo da bi moglo doći do zaokruživanja na više.

– Postupali smo u dobroj vjeri, vjerujem da su oni naši partneri. Poslali smo poruke, vjerujem da će naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme za zaštitu građana. Sve je na stolu. Od crnih lista, do zamrzavanja širokog spektra proizvoda. Baš sve, rekao je ministar.

Trgovci su brzo otišli sa sastanka, očito su nezadovoljni onime što su čuli.

– Vjerujem da ćemo postići razuman dogovor, svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Govoreći o situaciji u Petrolu i Croduxu, kaže da nemaju još nikakve rezultate, ali da je Državni inspektorat na terenu.

– Bit će na terenu i u narednim danima, a gdje još idu, to morate pitati glavnog Državnog inspektora, zaključio je ministar.