fbpx

NA STRANICAMA HNB-a: “Cijene se neće povećati zbog uvođenja eura”

“Cijene se u biti neće povećati zbog uvođenja eura. Učinak rasta cijena zbog uvođenja eura bit će vrlo blag i jednokratan, a na osnovi iskustva drugih zemalja koje su uvodile euro od 2007. naovamo, procjenjuje se da će iznositi samo 0,2 postotna boda u godini uvođenja eura”, još uvijek piše na web stranicama portala HNB-a Euro.hr koji je napravljen kako bi Hrvatima pojasnio što ih čeka uvođenjem nove valute.

“Učinak zamjene nacionalnih valuta u euro na rast potrošačkih cijena u državama članicama koje su već uvele euro bio je vrlo blag. Primjerice, učinak uvođenja eura na inflaciju u novim državama članicama bio je privremen i iznosio je prosječno 0,23 postotna boda. Nakon uvođenja eura u Slovačkoj 1. siječnja 2009. zabilježen je jednokratni učinak na rast inflacije od 0,3 postotna boda, a sličan učinak primijećen je i 2007. u Sloveniji, te Malti i Cipru u 2008. godini”, piše na HNB-ovom portalu kojeg potpisuju Vlada RH, Hrvatska narodna banka, Ministartsvo financija i Ministartsvo gospodarstva i održivog razvoja.

Doduše nekim čudom su u HNB-u zaboravili napisati da su nevedene zemlje uvodile euru u uvjetima inflacija koja se kretala ispod 3% godišnje. U Hrvatskoj je ona 13,5% a zbog eura bit će preko 20%.

Doduše Vlada je u drugom dijelu teksta suptilno napomenuo kako bi se poskupljenja ipak mogla dogoditi:

“Vlada će veliku pozornost posvetiti zaštiti potrošača i poduzet će mjere kako bi spriječila neispravno preračunavanje cijena i eventualne zloporabe pri zaokruživanju cijena u novoj valuti te iskorištavanje zamjene valute za povećanje cijena. Eventualno nepošteno zaokruživanje cijena pri konverziji svest će se na minimum primjerenim mehanizmima praćenja postupka konverzije, među čijim će glavnim mjerama biti dvojno iskazivanje cijena u razdoblju prije i nakon uvođenja eura”, piše.

S obzirom na sve laži kojih smo se naslušali od Vlade i HNB-a, ni ovome ne treba vjerovati.