fbpx

PREVARILI GRAĐANE: HNB sada upozorava kako se ulaskom u eurozonu mijenjaju kamatne stope – na više!

Unatoč brojnim izjavama kako će nam euro biti štit od rasta kamatnih stopa na kredite, HNB sada upozorava da će kamate ulaskom u eurozonu – rasti.

“Prava formulacija, koju je HNB uvijek koristio, je da će kamatne stope na kredite u hrvatskim bankama ulaskom u europodručje biti niže u odnosu na situaciju da Hrvatska nije pristupila europodručju. Dakle, kamatne stope u narednom godinama mogu rasti i padati, ali će njihova razina biti niža nego da Hrvatska nije usvojila euro”, pokušavaju objasniti situaciju u HNB-u.

Naime, jasno je da će zbog najavljenog podizanja kamatnih stopa Europske centralne banke (ECB), kamate na kredite u Hrvatskoj rasti. To ne mogu sakriti ni u HNB-u.

“Zbog rasta referentnih kamatnih stopa ECB-a u narednom periodu se očekuje i porast tržišnih kamatnih stopa koje se ugrađuju u izračun kamatnih stopa na kredite”, kažu.

No, sada međutim više nije priča da će nas euro ‘štititi od rasta kamatnih stopa’ već da će nam zato kamate rasti manje nego državama koje nisu uvele euro.

Povoljan učinak članstva Hrvatske u europodručju posebno se očituje u zamjetno nižim kamatnim stopama u odnosu na usporedive zemlje EU koje nisu usvojile euro poput Mađarske, Rumunjske, Češke i Poljske, uvjeravaju sada iz HNB-a.