fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ: Djelomično sam oslobođen za klevetu, a osuđen sam zbog izjava o Gaženici. Ovakve odluke sudova direktno potiču autocenzuru!

Marko Pupić-Bakrač, vijećnik u Županijskoj skupštini, obavijestio je danas javnost da je u tužbi župana Božidara Longina protiv njega za klevetu donesena prvostupanjska presuda.

“Od dijela optužbi sam oslobođen, a osuđen sam za dio gdje sam ukazivao o štetnosti davanja u koncesiju luke Gaženice Turcima kao i za propitivanje prodaje Marine Dalmacija također Turcima” navodi Pupić-Bakrač te nastavlja:

“U luci Gaženica nije ostvaren duplo veći promet kako je tvrdio bivši ravnatelj LUZ-a Škifić da će biti nakon koncesije, nije postala home port, ne ubire se koncesijska naknada od 15 do 20 milijuna kuna kao što se tvrdilo da će se ubirati nego svega cca 1,8 milijuna kuna u najuspješnijoj turističkoj sezoni 2019. godine, kasnije u pandemijskim godinama i višestruko manje (za 2022. godinu još nemamo podatke).

Nitko ne odgovara za puste izrečene laži i štetu koja je nanesena RH, posebno kad se uzme u obzir da se tu radi o poslovanju s Turcima koji imaju na vlasti jedan autoritaran i zločinački režim. Odgovaram eto ja koji govorim i upozoravam a taj govor se klasificira kako se klasificira iako je Ustavni sud i Sud za ljudska prava donio niz presuda o slobodi javnog izražavanja i kako granice dopuštene kritike prema obnašateljima javne dužnosti moraju biti mnogo šire.

Ovakve odluke suda da arbitrira u političkoj areni što je umjesno a što neumjesno za kazati direktno potiču autocenzuru, sužavaju prostor javnog i političkog djelovanja što se sve u mom slučaju naravno neće dogoditi makar za to bio osuđivan.

Za sve one koji impliciraju kakve ja koristi imam od javnog i političkog djelovanja evo odgovora: nikakve. Imam enormne materijalne i svake druge štete ali ni to me neće zaustaviti, Bogu hvala.

Budući presuda nije pravomoćna o njoj će se odlučivati u daljnjem postupku što će u neku ruku biti i preispitivanje lokalnog suda te eventualnog utjecaja na isti od strane politike i političara.

Srdačan pozdrav

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije

Marko Pupić-Bakrač