fbpx

Pupić Bakrač podnio kaznenu prijavu jer je Dukić nezakonito dao HNK Zadar 2,5 milijuna kuna

Marko Pupić-Bakrač iz Akcije mladih podnio je kaznenu prijavu zbog po njemu nelegalnog podmirenja duga Hrvatskog nogometnog kluba Zadar Višnjiku, putem cesije iz gradskog proračuna. Naime, posljednjim rebalansom proračuna sredstva su dodijeljena ŠC Višnjik, a potom je dio od 703.486 kuna od tih sredstava dodijeljen HNK Zadar, sa stavke o financiranju športskih klubova i aktivnosti. On je cesijom izravno uplaćen na račun ŠC Višnjik, ali na račun postojećeg klupskog duga.

“Nakon malverzacija gdje su isti ljudi gurnuli NK Zadar u stečaj da bi potom osnovali HNK Zadar, sada se rade financijske malverzacije kako bi HNK Zadar dobio nepripadajuća sredstva. Prema Zakonu u sportu, isključivi način financiranja sportskih udruga je preko Sportske zajednice Grada Zadra. Dakle, grad uplaćuje novac Sportskoj zajednici koja ga raspoređuje prema važećem pravilniku. Sredstva se raspoređuju prema rangu natjecanja (HNK Zadar je u 4. rangu natjecanja) a da bi športska udruga konkurirala za sredstva mora postojati 3 godine.

Sukladno navedenom HNK Zadar u proračunu Športske zajednice grada za 2022. godinu nije mogao biti zastupljen a samim tim grad nije mogao izvršiti cesiju prema Višnjiku od nepostojećih sredstava. Napominjem da je HNK Zadar u prosincu preoblikovan u dioničko društvo te također nema pravo na novac iz proračuna Sportske zajednice grada za 2023. godinu, jer više nije sportska udruga.

Svi sportski klubovi za koje navodi pročelnica Bušić da su im termini plaćeni Višnjiku putem cesija, za razliku od HNK Zadar, u proračunu su Sportske zajednice već godinama i cesija je izvršena iz postojećih sredstava koja su im odobrena sukladno pravilniku, za razliku od HNK Zadar.

Molim Vas da provedete istragu te poduzmete radnje i mjere iz vaših nadležnosti”, piše u prijavi koju je Pupić-Bakrač uputio na zadarski DORH i USKOK.