fbpx

SLIJEDE LI NOVI RATOVI? Zemlje BRICS-a uvode zajedničku valutu, američki dolar postaje nevažan

SAD je do sada pojedinačne pokušaje smanjenja uloge dolara u svijetu efikasno rješavao. Za očekivati je da će i ovoga puta učiniti sve da do toga ne dođe. Profesor ekonomije Ivan Lovrinović upozorio je kako se upravo pred našim očima stvara novi međunarodni ekonomski poredak koji će potpuno promijeniti svijet u kojem živimo i nažalost uzrokovati nove nestabilnosti i ratove.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


– Hoće li dolar postati drugorazredna svjetska valuta? Zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) namjeravaju uskoro uvesti zajedničku valutu, što je najavljeno još sredinom prošle godine. Uskoro se očekuje konkretan plan.

Ako se to dogodi, onda će to stubokom promijeniti geoekonomske i geopolitičke odnose u svijetu na štetu Grupe G7 koju čine: SAD, UK, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan).
U stvari, najveći bi to bio udar na američki dolar koji je apsolutno najvažnije i najmoćnije “oružje” u njihovim rukama. Zašto? Zato što u ukupnim deviznim rezervama svih zemalja svijeta (11,6 tisuća milijardi $), dolar sudjeluje s 61%. Sve se vrti oko dolara; međunarodna trgovina, investicije, krediti, emisije vrijednosnica itd. Dolar je i najvažnija valuta u sustavu MMF-a, u kojemu SAD ima 16,5% ukupnih glasova. Za svaku važnu odluku u MMF-u potrebno je prikupiti 85% glasova, a to je nemoguće jer SAD ima kontrolni paket koji daje pravo veta.
Na priloženom grafikonu se vidi u kojoj mjeri je dolar preplavio svijet kao najvažnija rezervna valuta, odnosno svjetski novac.

-Ako dođe do pojave zajedničke valute zemalja BRICS-a, to će biti najveći monetarni udar na svjetskoj razini nezabilježen od uspostave MMF-a. Tu zajedničku valutu bi činile nacionalne valute članica BRICS-a, a to se naziva košaricom valuta, u kojoj bi svaka nacionalna valuta imala ponder koji zaslužuje u skladu sa svojom veličinom i snagom gospodarstva. Unutar ovog saveza živi najviše ljudi na svijetu, Kina je drugo najveće gospodarstvo svijeta, najveći prirodni resursi se tu nalaze itd. Samo Kina s Hong Kongom posjeduje trečinu svih deviznih rezervi svijeta, dominantno u dolarima. Žele li to i dalje?

I ne samo to. Uvođenje nove obračunske valute u bilateralnim ekonomskim odnosima najavili su Brazil i Argentina kako bi smanjili ovisnost o dolaru kao najvažnijem sredstvu međunarodnih plaćanja.

Dakle, uvođenje zajedničke valute BRICS-a bilo bi ravno neviđenom valutnom ratu globalnih razmjena s nesagledivim posljedicama. Stvorio bi se drugi međunaordni monetarni sustav kao protuteža onome iz Bretton Woods-a iz kojeg je iznikao MMF.
SAD je do sada pojedinačne pokušaje smanjenja uloge dolara u svijetu efikasno rješavao. Ovo je sada nešto potpuno drugo. Opstanak SAD na poziciji lidera u svjetskoj ekonomiji ovisi prvenstveno o statusu dolara. A lider će učiniti sve da do toga ne dođe. Dalje znate…’, zaključuje prof. Lovrinović.