fbpx

VIDAKOVIĆ: Sve Plenkovićeve mjere su samo PR i uz to uvijek ide neka fraza, sad je – ‘lov u mutnom’

Ekonomski analitičar prof. Neven Vidaković jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirao jučerašnje kritike vladajućih upućene trgovcima koji su po njima neopravdano povisili cijene.

-Premijer da bi umirio građane ide okolo s ministrima i prijeti trgovcima. U biti, ne rade ništa nego samo PR. Pažljivo slušajte, uvijek idu s istim frazama; ‘mi ćemo istražiti’ i sl. a onda ubace i neku novu, ovoga puta ‘lov u mutnom’. A onda na dnu negdje piša’ a to trebamo dokazati’. Kako će te vi dokazati da je neki artikl poskupio samo i isključivo zato što se uvodi euro?’, postavlja pitanje Vidaković.

Osvrnuo se i na Plenkovićev ‘moderni suverenizam’.

“Plenković kaže nema veze što je INA mađarska, neće ona nigdje otići. Pa neka sada mađarska INA pomogne građanima jeftinijim benzinom. Neka strane banke pomognu poduzetnicima. Sada je priča ‘nema veze čija je poljoprivredno zemljište, neće ono nigdje otići’…I sad nam dolazi na naplatu politika da ništa ne trebamo imati u hrvatskom vlasništvu, da ćemo sve kupovati i da će nam biti super. E sada stvari dolaze na naplatu’, ističe Vidaković.

Umjesto Plenkovićevih bajki o vraćanju cijena na 31.12.2022. Vidaković sarkastično predlaže da se cijene vrate na 31.12.2021.

“Time bi smo potpuno eliminirali inflaciju i vratili standard građana. Vidite već iz samog prijedloga da tu logički stvari ne funkcioniraju. U Hrvatskoj nekoliko velikih trgovačkih lanaca kontrolira sve. Kada vlada spusti PDV na neke proizvode lanci tu vide priliku za veću zaradupa to i naprave. Sad će se to dogoditi i s bankama. One su zbog eura imale troškove oko 2 milijarde kuna. Sad će poskupjeti naknade za platni promet građanima i poduzežima i sve to vratiti’, predviđa Vidaković.

Ujedno poziva sve kolege ekonomiste da mu objasne kako nas to euro štiti i od čega?

“Kada imate šuplju priču, imate i šuplje rezultate. Kako nas to euro štiti od rasta kamata, kad kamate rastu. Kako nas to štiti od inflacije, pa vidite kako, naglašava Vidaković.