fbpx

VINJETE HDZ-u NISU U INTERESU Slovenci s upola manje autocesta na njima zarade više od nas, a mi uporno gubimo novac!

Premijer je godinu na izmaku nazvao ‘godinom isporuke’. Šteta što ga nitko nije pitao zašto u toj godini isporuke nije napokon zamijenio anakroni način naplate cestarina. Ovako će i narednoga ljeta na Lučkom biti nesnosne prometne gužve, a oni koji će tamo strpljivo čekati da bi platili cestarinu sigurno neće znati odgovor na pitanje zašto je u Hrvatskoj bilo lakše ukinuti granične kontrole nego naplatne kućice na autocestama, piše Telegram

Prva rasprava o načinu naplate korištenja autocesta vođena je u Banskim dvorima prije više od dvadeset godina, u vrijeme kada je Vlada Ivice Račana započela ambiciozni program izgradnje autocesta. Prijedlog uvođenja vinjeta nije bio prihvaćen jer „mreža autocesta još nije ravnomjerno razvijena u svim dijelovima Hrvatske“.

U narednih desetak godina autoceste su sagrađene ne samo tamo gdje su bile prometno i ekonomski opravdane, već i na pravcima na kojima Prosječni godišnji dnevni promet (PGDP) ne dostiže ni 5000 vozila. Usprkos tome što je Hrvatska s 1313 km autocesta europski rekorder po tome koliko malo stanovnika „pokriva“ jedan kilometar autocesta, uvođenje nekoga oblika vinjeta i dalje je na čekanju.

Postojeći oblik naplate ne samo da usporava promet i izaziva nepotrebne zastoje, nego je i financijski neučinkovit, za širu zajednicu ekonomski štetan, a ono što je najvažnije, posredno je krivac za povećan broj prometnih nesreća na državnim i lokalnim cestama.