fbpx

ZBOG HRVATSKE POLJSKA ODLUČNA DA NE UVEDE EURO: “Kaos i cijene dosežu sumanute razine!”

Poljski premijer oštro se danas usprotivio uvođenju eura u doglednoj budućnosti, tvrdeći da je njegovo uvođenje u Hrvatskoj izazvalo “kaos” i skok troškova života. Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi zamjena poljske nacionalne valute zlota eurom potaknula inflaciju, koja je već iznad 17%, i povećala troškove života za Poljake.

Morawiecki je ustvrdio da Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava “kaos” i cijene koje dosežu “sumanute” razine. “Taj kaos s cijenama u Hrvatskoj trebao bi nam poslužiti kao upozorenje”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Rekao je da bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku Europske unije prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u zemlji trenutno su manja od polovine prosjeka Europske unije.

Poljska još nije odredila datum prelaska na euro. S općim izborima zakazanima za jesen i anketama koje pokazuju da bi vladajuća desna koalicija mogla izgubiti kontrolu nad parlamentom, Morawiecki je iskoristio to pitanje da udari na oporbu, rekavši da “upozorava” na njezine čelnike koji zagovaraju usvajanje eura.

To je komentirao prof. ekonomije Ivan Lovrinović:

– Poljski premijer ispravno razmišlja u interesu svoga gospodarstva i naroda za razliku od Plenkovića navodeći: “da bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku Europske unije prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u Poljskoj trenutno su manja od polovine prosjeka Europske unije.” O tome sam stalno govorio.
Njegov suverenizam nema veze s Plenkovićevim “modernim suverenizmom” koji je samo maskirani izraz za podaništvo.
Plenković se sada nastoji spasiti prikivajući isključivo trgovce na zid srama, a sasvim je jasno da je kaos izazvao presudno euro.
A to je tek početak nevolja. Umjesto štita i spasa euro, kao što sam najavio na vrijeme, postaje sve veći problem za Hrvatsku ali i za čitavu eurozonu’, upozorava Lovrinović.