fbpx

Dobra ideja za pomoć pacijentima s otoka: Krv bi u Zadar mogao prenositi dron

Dobra vijest za stanovnike zadarskih otoka – uskoro bi mogli slati uzorke krvi u bolnicu dronom.

Medicinski dron nosio bi uzorke krvi otočana direktno u zadarsku bolnicu, umjesto da ih se trese automobilom do trajekta, pa trajektom do Zadra i opet autom do bolnice, javlja RTL Danas.

Dron bi od Preka do Zadra letio 15-ak minuta, a predviđa se da bi s otoka bilo oko 4 tisuće dostava uzoraka krvi. Sada se krv u Preku vadi samo ponedjeljkom.

“Mogućnost da će naši stanovnici moći vaditi krv na otoku svih pet dana u tjednu je definitivno jedna dobra i lijepa novost. Stvarno je jedan veliki problem kad se razbolite u utorak, pa u srijedu morate ići u Zadar vaditi krv”, kaže načelnik Općine Preko, Jure Brižić.

Dron vrijedan oko 70 tisuća eura nabavlja zadarska Opća bolnica novcem iz europskih fondova. Vade dozvole, ali i traže rute s najmanjim udarima vjetra. S pet kilometara udaljenim Prekom testirali bi prvu rutu.

Nakon otoka najbližeg Zadru, dostava krvi dronom bi se uvela i s drugih otoka, ali i udaljenih mjesta u zaleđu. Uvjet je da su u dosegu od 30 minuta leta koliko baterija drona može izdržati.