fbpx

HDZ-HRVATSKA: Nakon domaćih iz zemlje bježe i strani radnici!

Ulaskom Hrvatske u Schengen tvrtke koje posreduju u zapošljavanju stranaca žale se na sve češće bježanje radnika iz Hrvatske.

– Ne znamo točno kamo bježe, no imamo neke informacije da bi to mogle biti Njemačka, Italija, Švedska, Portugal, Češka, Nizozemska… – požalio se jedan od posrednika.

– Sposobne radnike smo rastjerali, a sad stvaramo novu socijalu. I mi poslodavci isto smo krivi, ne samo država. Radnika treba platiti. Sad nas strani radnik, kojem treba osigurati i smještaj, košta puno više nego naš domaći. Režemo si granu na kojoj sjedimo… – zavapio je neki dan na sjednici Gospodarskog vijeća HGK u Čakovcu ugledni poduzetnik koji je situaciju nazvao – tragedijom.

Poslodavci na sjeveru godinama se muče kako zadržati radnike kojima je Austrija, koja je 2020. ukinula radne vize za Hrvate, na manje od dva sata vožnje, a do Slovenije se može i biciklom.

Na obali se domaći radnik više ne može pronaći ni za lijek…

Zato su ih puni gradovi u Njemačkoj, Austriji, Irskoj…

U Zagrebu je sve više Nepalaca, Pakistanaca isl. No, čini se da su se i oni opemetili pa nakon radnog iskustva u Lijepoj našoj brzo odmagle u druge europske zemlje.

A istovremeno o egzodusu mladih Hrvata možda najbolje govori slijedeći video kojemu to uopće nije bila namjera. Naime, poznati bloger Krule gostovao je u Irskoj prije otprilike dvije godine. Pogledajte koliko ga je Hrvata tamo dočekalo. Zapanjiti ćete se…