fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ: Što će Dalmatinac braniti ako ne more i pristup moru?

Nakon nekoliko prosvjeda u gradovima diljem obale protiv prijedloga novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, prosvjednici su stigli i u Zagreb. Okupljeni u inicijativu “Javno je dobro”, s Trga svetog Marka zatražili su povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog zakona. U suprotnom spremni su i na veće akcije. Niz je zamjerki na zakon, a glavna je ta da omogućava privatizaciju i eksploataciju mora i obale u komercijalne svrhe.

Na prosvjedu je oglasio i zadarski nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Marko Pupić-Bakrač. “Što će Dalmatinac braniti ako ne more i pristup moru?” izjavio je Pupić-Bakrač na prosvjedu.

“Prema ovom novom prijedlogu zakona, svima je jasno da će svaka šuša moći tražiti koncesiju nad plažama. Jasno je i to da svaka šuša neće dobiti, nego će dobiti oni podobni, dobiti će je poglavito, velike koncesije, dobiti će banke, dobiti će veliki koncesionari odnosno korporacije. Dogoditi će se to da će najbolje djelove naše dalmatinske obale i primorja kompletnog uzimati ljudi koji imaju novaca, dok ćemo mi, domicilno stanovništvo biti pretvoreni u neku vrstu ‘Bušmana’. Doći će do ‘bušmanizacije’ i cjelokupnog primorja.

Svi smo mi čitali Alan Forda pa smo imali plažu za sirotinju i plažu za bogate. Mi ćemo biti nekakve vrste ‘bušmana’. Ta situacija nam se činila nekako smiješna i nadrealna, a sad nam se čini vrlo realna i tužna. Takva budućnost nas čeka. Znači, mi se svi moramo suprostaviti tome prvenstveno zbog naše djece jer ne želimo da ona budu ograđena na plažama, da nas tu strancima pokazuju kao nekakvo domicilno stanovništvo koje zna spremati ribu, dobro pjeva i mi smo sad tu nekakvi ‘Bušmani’ koji će njih zabavljati.

To je naše more, to su naše plaže i mi ćemo tu obalu, to more i te plaže braniti svim mogućim sredstvima. To mora biti jasno ovim političarima. Čak ovaj Butković koji vrlo kvalitetno laže, a Plenković još bolje od njega, ali na njihovu žalost tu je taj mali Bilaver koji je seoski dečko pa one nezna lagati, zapliće se tamo na dnevniku, nezna što bi uopće govorio, jasno je gdje to vodi. Samo mi moramo reći, neće vam to proći!”, izjavio je Marko Pupić-Bakrač na prosvjedu.