fbpx

SKANDALOZAN VLADIN PRIJEDLOG: Za člana Vijeća za elektroničke medije predložila čovjeka koji je državni novac trošio na skupe aute

Vlada je za člana Vijeća za elektroničke medije, važnog regulatornog tijela, predložila Željka Topića

U prilično skandaloznom Vladinu prijedlogu troje kandidata za članove Vijeća za elektroničke medije, važnog regulatornog tijela koje nadzire zakonitost rada sve brojnijih i moćnijih elektroničkih medija, posebno se ističe jedno ime.

Riječ je o Željku Topiću, bivšem dugogodišnjem ravnatelju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), čiji su mandati na čelu toga tijela obilježeni nizom skandala, kontroverzi, pa i utvrđenih nezakonitosti. Iz svega toga Topić je, međutim, izašao potpuno neokrznut i u svibnju 2012. avanzirao na dužnost potpredsjednika Europskog patentnog zavoda, čije je sjedište u Münchenu. Po isteku mandata na toj dužnosti vratio se u Hrvatsku, osnovao privatnu tvrtku i sad se ponovo pojavljuje kao kandidat za VEM!

Produživali mu mandat

Topića je na čelo Zavoda za intelektualno vlasništvo prvi put imenovala Vlada Ive Sanadera u svibnju 2004. Na novinskim je stranicama Topićevo ime osvanulo 2009. kad su zaposlenici toga zavoda upozorili Sindikat državnih i lokalnih službenika da je njihov ravnatelj, unatoč recesijskim mjerama štednje, na trošak Zavoda nabavio skupocjeni Mercedes E 280 CDI koji Zavodu nije potreban.

Topić je dragocjeni automobil, umjesto u službenim garažama, “parkirao” u arhivske prostorije Zavoda, među police s arhivskom građom. U njemu se vozio isključivo on, i to rijetko jer je već imao službeni automobil, Audi 6. Nakon petogodišnjeg razdoblja u kojem je Zavod na ime leasinga za Mercedes uplatio 600.000 kuna, Topić ga je “uz manju nadoplatu iz vlastitih sredstava” prebacio na svoje ime, to jest malo voženi i dobro garažirani skupocjeni automobil, jeftino otkupio.

Nabavio je Topić 2008., bez suglasnosti Vlade i novi Audi, za koji je Zavod godišnje plaćao leasing od 250.000 kuna. Nitko od zaposlenika Zavoda taj automobil nije koristio, već se u njemu vozio tadašnji ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac. Spomenuti ministar Topiću je bio važan jer ga je upravo on predlagao Vladi za novi mandat na čelu Zavoda.

Interna revizija Ministarstva financija okončana od 28. veljače 2008. pokazala je niz nepravilnosti u poslovanju Zavoda u Topićevu ravnateljskom mandatu. Revizija je tako ustanovila da Topić na računu Zavoda drži 7,581.233 kuna od patentnih prihoda koje je bio dužan uplatiti u državni proračun, kao i da je tijekom 2007. sebi i nekolicini zaposlenika DZIV-a, uz plaće koje su dobivali, isplatio i 1,033.182 kuna honorara. Interna revizija je utvrdila da su honorari isplaćeni za poslove koje su Topić i njegovi suradnici bili dužni obavljati za plaću koju su primali.

Nedugo nakon ovog revizijskog izvješća, u ožujku 2008, Vlada tadašnjeg premijera Sanadera ga je imenovala na još jedan mandat na čelu DZIV-a, a Jadranka Kosor nakon Sanaderova odlaska potvrdila.

U siječnju 2012., neposredno nakon formiranja Milanovićeve Vlade, jedna od prvih odluka donesenih na zatvorenom dijelu Vladine sjednice, bila je – produžetak mandata Željku Topiću na čelu DZIV-a!

Jutarnji list tim je povodom podsjetio na aferu sa skupim automobilima koje je Topić nabavljao na trošak Zavoda, objavili smo i izvješće interne revizije Ministarstva financija iz 2008., izvješće o nezakonitim premještajima desetak zaposlenika DZIV-a koje je Topić bio premjestio u arhivski dio DZIV-a pa nakon toga bio prisiljen vratiti na njihova prijašnja radna mjesta…

Upravni nadzor

Tadašnji ministar obrazovanja i znanosti SDP-ovac Željko Jovanović je povodom informacija objavljenih u Jutarnjem naložio upravni nadzor nad Topićevim radom te najavio da će, potvrdi li se tijekom nadzora i jedna od gore navedenih informacija točnom, Topića razriješiti. Upravni nadzor proveden u veljači 2012. potvrdio je navedene nepravilnosti, ali unatoč tome, Jovanović nije razriješio Topića s dužnosti ravnatelja DZIV-a.

Naprotiv, Topić je početkom svibnja 2012. napredovao na novu lukrativnu dužnost potpredsjednika Europskog patentnog zavoda sa sjedištem u Münchenu na kojoj je ostao niz godina. Nakon povratka u Hrvatsku osnovao je privatnu tvrtku, a sad se ponovo vraća u državnu službu, u Vijeće za elektroničke medije, piše Jutarnji.hr.