fbpx

VELIKI PROSVJED ISPRED VLADE! “Andrej, briselskim frendovima nećeš dati naše more!”

Jučer u podne na Markovom trgu održan je prosvjed građana protiv prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Prosvjed organizira inicijativa ‘Javno je dobro’, koja okuplja niz udruga i osoba. Oni traže da se prijedlog zakona koji je prošli tjedan stigao u Sabor povuče iz procedure.

Navode da je prijedlog štetan, a građanima će onemogućiti slobodan pristup plažama, koje će biti koncesionirane. Mali poduzetnici i obrtnici na njima će moći raditi samo ako plate reket, piše HRT. Vladajući poručuju da ove tvrdnje nemaju veze s istinom, te da se zakonom želi poboljšati trenutačno stanje.

Dolazak na prosvjed najavili su i saborski zastupnici oporbe. Među okupljenima uočili smo Miru Bulja, Nikolu Grmoju, Ivanu Kekin i Peđu Grbina, te književnicu Olju Savičević i novinara Mladena Stubljara.

“Ovo je svojevrsni presedan, današnji prosvjed, jer smo uspjeli pomiriti sve društvene i političke razlike, ovdje smo svi, narod” rekao je jedan od organizatora prosvjeda. Upozorio je okupljene da ne padaju na političke trikove, dodajući da “ako je netko nekoga okupio mi smo okupili političare”, a ne obrnuto. Naveo je da zahtijevaju od političara i zastupnika da prijedlog Zakona završi tamo gdje mu je mjesto, “u smeću”, na što je dobio velik pljesak od okupljenih.