fbpx

CIJENE U ZAGREBU I MÜNCHENU Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Kakva će nam biti uskrsna košarica? Mnogima sigurno preskupa, a RTL se zaputio u Bavarsku i provjerio je li u Njemačkoj jeftinije nego u Hrvatskoj. Usporedili su cijene šest proizvoda u Zagrebu i Münchenu, a rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Ni Nijemci nisu imuni na poskupljenja pa će za uskrsni stol i oni morati izdvojiti više. Poslovođa dućana u Münchenu, Dino Martić, rekao je da su u nabavi cijene skočile od 20 posto, a neke čak 100 posto.

To su i građani dobro osjetili, piše Danas.hr.

Danijela Klišanin iz Münchena je kazala: “Prije u neke trgovine odeš za 50 eura i mogla se kupiti neka solidna kurpa, ali sad više ne može. Sad nam treba možda 70 eura.”

Smatraju da su i takve cijene namirnica ipak nešto manje nego u Hrvatskoj. Martić je rekao da je to zbog drukčijih PDV-a u Hrvatskoj i Njemačkoj.

“Na hranu je sedam posto, a na alkohol i pića 19 posto”, pojasnio je Martić o PDV-u u Njemačkoj.

Velik broj Hrvata koji žive u Münchenu za uskrsne će blagdane tradicionalno ići svojim domovima. Sa sobom će ponijeti dio proizvoda s obzirom na cijene.

Prodavačice u Münchenu, Tanja Knežević i Ivana Ivanković, ispričale su da je nekad jeftinije nego u Hrvatskoj zbog čega se Hrvati nekad vraćaju kući s proizvodima. To je potvrdio i Silvije Perišić iz Münchena.

“Primijetili smo da su cijene u Münchenu naših proizvoda puno jeftinije nego ovdje i to nekih 20 posto”, rekao je Perišić.

Usporedili su cijenu uskrsne košarice u Njemačkoj i kod nas. Riječ je o cijenama šest proizvoda: šunke, jaja, mladog luka, rotkvice, čokoladnog zeca i čokoladnog jaja.

Cijena šunke u Hrvatskoj je oko šest i pol eura, a u Njemačkoj čak osam, uz napomenu da je riječ o uvoznoj. Zato su kod nas skuplja jaja. Cijena im je oko 2,80 eura, a u Njemačkoj dva eura. Cijena mladog luka u Hrvatskoj je oko tri i pol eura, a u Njemačkoj 2,80 eura.

Rotkvice su kod nas nešto jefitinije pa im je cijena oko 60 centi, a u Njemačkoj 70. Isto toliko košta i čokoladni zec. Čokoladno jaje u Hrvatskoj je oko 1,30 eura, a u Njemačkoj euro. Kada sve zbrojimo, ispada da je uskrsna košarica kod nas skuplja sedam centi.

Marina Đorđo iz Zagreba rekla je: “Imat ću bon u poduzeću pa onda koliko bude da bude.”

Vedran iz Svetog Ivana Zeline kazao je da su cijene “nabrijane”, ali ga to ne brine.

“Ja si to mogu priuštiti, ali mnogi ljudi ne mogu”, dodao je.