fbpx

DOK ZLOČINAČKA PLJAČKA DRŽAVU: Institucije kažnjavaju staricu jer je hranila mačke ispred ulaza!

Nevenka Ristović, 70-godišnjakinja iz Pule, kažnjena je sa 132 eura jer je hranila mačke ispred svoje zgrade u Stiglichevoj ulici. Kaznu su joj napisali komunalni redari Grada Pule jer je, kako se navodi, “okrivljenica hranila životinje bacanjem hrane na javnu površinu”, piše portal Istra 24.

“Nije istina to što su napisali, da bacam hranu. Pojavili su se ovdje jedno jutro u 9 sati u siječnju, zaskočili me i slikali mobitelom i onda sam za dva mjeseca dobila kaznu, točno na 8. mart. Piše na njoj da sam okrivljenica, kao neki zločinac. Nisu me htjeli poslušati da macama hranu dajem uredno. Stavim zdjelice, napunim, pričekam da pojedu i onda sve odnesem kući i tako dva puta dnevno”, kaže Nevenka.

Novinarka piše da u okolišu oko zgrade nije bilo ni otpadaka ni prljavih zdjelica, a kako se približavalo vrijeme za jelo, mačke su se same polako okupljale. Taj dan su jele svježu srdelu.

“Žalila sam se, zamolila da me ne kažnjavaju jer jednostavno nemam kako platiti kaznu. Primam socijalnu pomoć od 172 eura mjesečno, kako da preživim s 40 eura koji mi ostanu”, govori pokazujući potvrdu o jedinom prihodu.

“I ovako otkidam od usta sebi i gotovo pola dajem za hranu za mačke. Već kad nemaju dom, barem za jesti nek imaju, da budu lijepe i zdrave”, priča te dodaje da joj hranom pomažu i udruge, ali ona im i kupuje jer neke “vole suho, neke više konzervu, a i ribu obožavaju”.

Na pitanje koliko maca hrani navodi nam da ih sada sigurno ima 15-20, ali da ona nije za to kriva. Netko je lani, dodaje, pustio leglo mačića, a ona ih nije uspjela sve udomiti.

“Zar da ih pustim da umru od gladi? Većinu sam uz pomoć udruge i veterinarske ambulante Andar sterilizirala i kastrirala i to kada je Grad Pula imao akciju besplatne kastracije. Znači Grad je to platio, a sada mi taj isti grad ne dozvoljava da im dam jesti, pa kakva je to glupost, kakav je to apsurd?” kaže Nevenka Ristović.

“Umjesto da mi pomognu, da plate koju vreću hrane, jer ja hranim gradske mačke, oni me kažnjavaju. Mačka kojeg je netko šutnuo vodila sam veterinaru, imao je razbijen kuk, liječila ga kod kuće… Jedan je susjed mačića lani tako udario da ga je usmrtio, meni su sve to nepojmljive stvari. Isto tako ne mogu shvatiti što sam ja pogriješila” pita se te još jednom naglašava da ona ne prlja okoliš zgrada.

To je za portal Istra 24 potvrdilo i nekoliko susjeda koje su zatekli u povratku s posla.

“Ma nisu problem ni gospođa ni mačke. Veći su nam problem galebovi koji se skupljaju oko smeća, ali i ljudi iz okolice koji svoje pse vode na ovu malu zelenu površinu do naše zgrade. Sve je puno izmeta, čak se i između automobila nađe, nitko ne skuplja za svojim psima, eto to je problem”, rekao je jedan susjed, dodajući da je pitao u gradu da se postavi kanta i barem tako potakne ljude, no ništa se nije učinilo.

Nevenka kaže da sumnja da su ju prijavile dvije gospođe koje žive u zgradi do njezine, mama i kći, s kojima je tijekom prošlog ljeta došla u sukob jer su okretale zdjelice s vodom koje je ostavljala mačkama. Zbog toga je, dodaje, dio mačaka preselila hraniti iza zgrade, u privatno dvorište jedne kuće za što je dobila dozvolu vlasnika, no dio maca ostao je i dalje tu jer su tako naučene.