fbpx

DORH tuži Katarinu Peović. Ovo su detalji optužnog prijedloga protiv saborske zastupnice

U optužnom prijedlogu se detaljno opisuje što su sve u DORH-u poduzimali u prethodne tri i pol godine.

Političari već polako razmišljaju o izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju iduće godine, a saborsku zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada optužilo da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju, za što je predviđena novčana kazna do 30 tisuća kuna, odnosno 3.984 eura, piše Novi List.

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Julija Penjak pritom se poziva na obavijest o nezakonitom ponašanju Katarine Peović koju je DORH-u u kolovozu 2019. dostavilo Državno izborno povjerenstvo.

Bivši SDP-ovac Gordan Maras je tijekom kampanje za iste izbore u Saboru na poleđinu svog laptopa stavljao poruke poput »Biraj Marasa« i za to ga je, odnosno njegovu stranku, izravno DIP sankcionirao s 86 tisuća kuna. SDP je protiv te odluke pokrenuo upravni spor koji su izgubili u studenom 2020. Taj je postupak, dakle, završen godinu dana nakon izbora za Europski parlament, a Katarini Peović tek će se suditi na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Ona je, smatraju u DORH-u, zaslužila kaznu zato što je spomenutog datuma na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poruku »Danas sam bila na biralištu«. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije, u borbi za radnu većinu.

Slobodni govor

Na taj je način, uvjereni su u Državnom odvjetništvu, zastupnica Radničke fronte povrijedila članak Zakona o izboru članova u Europski parlament kojim se »na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela«.

U optužnom prijedlogu se detaljno opisuje što su sve u DORH-u poduzimali u prethodne tri i pol godine, od 6. kolovoza 2019., kada ih je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo što je to Katarina Peović napravila.

Utvrdili su da je izborna šutnja 26. svibnja trajala do 19 sati, a da je unatoč tome DIP dobio tog dana informaciju da je ona, službena izborna kandidatkinja, objavila spornu fotografiju uz poziv građanima da idu glasovati. »Predmetna objava bila je dostupna javnosti, budući da se radi o otvorenoj Facebook stranici za pristupanje kojoj se nije bilo potrebno posebno registrirati«, navodi se u optužnom prijedlogu od 15. ožujka ove godine ključan razlog zbog kojeg bi Katarina Peović morala platiti od deset do 30 tisuća kuna, naravno preračunato u eure. Ona će, ako Općinski prekršajni sud prihvati prijedlog Državnog odvjetništva, biti pozvana na glavnu raspravu i tamo će moći iznijeti argumente u svoju obranu, a nešto je već rekla i jučer u Saboru u slobodnom govoru.

Povreda Poslovnika

– Mediji su dolazili od jednog do drugog izbornog kandidata i objavljivali slike kako oni glasački listić ubacuju u kutiju, kao i izjave kojima su pozivali na glasanje. Ali, Radničkoj fronti i meni to nije dozvoljeno, nama se to zamjera kao kršenje izborne šutnje 2019. Meni ovo uopće nije smiješno jer nemam 30 tisuća kuna, ali smiješno je da je 26. svibnja 2019. tadašnji predsjednik DIP-a Đuro Sessa dao intervju u kojem je kazao da je izborna šutnja relikt koji treba ukinuti. A ipak je DIP poslao DORH-u prijedlog da se mene goni. Državno odvjetništvo, koje navodno nema materijalne uvjete i nedostaje im ljudi, bavi se mojom slikom s Facebooka 2019., voljela bih da razmislimo kako to ono funkcionira, rekla je Katarina Peović uime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a.

Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić javila se za povredu Poslovnika kako bi dodala da je »uobičajena praksa da DORH nema kapacitet za velike korupcijske slučajeve i kriminal, ali ima za progon jedne fotografije«, piše Novi List.