fbpx

HRVATSKO PRAVOSUĐE: Zadarsku sutkinju optuženu za krađu u trgovačkom centru vratili na posao – i dalje će suditi

Prije nešto više od mjesec dana Državno odvjetništvo je na svojim službenim stranicama objavilo priopćenje da je podignuta optužnica protiv 40-godišnjakinje s područja Zadra koja je u dva navrata ukrala robu iz trgovine u vrijednosti nešto više od dvije tisuće kuna.

U međuvremenu se ispostavilo da se radi o sutkinji s Trgovačkog suda u Zadru. Nju se tereti da je u dva navrata u trgovačkom centru iskoristila nepažnju osoblja i uzela razne odjevne predmete tako što je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za iznos od 2012.07 kuna (267.04 eura).

Na upit hoće li sutkinja optužena za krađu i dalje raditi, predsjednik suda Tomislav Jurlina rekao je da hoće, ali da su se dogovorili da više aktivno ne sudjeluje u radu, što bi značilo da će optužena sutkinja i dalje raditi, ali da neće održavati rasprave.

Aktivno sudjelovanje u radu

Jurlin je tada rekao da će odlučiti hoće li i kakav zahtjev podnijeti u trenutku kada za njega budu ostvarene formalne pretpostavke, i to one koje mu omogućavaju da o tome donese odluku.

“S obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama, raspoređivati drugim rješavateljima spisa”, kazao je Jurlina.

S obzirom na to da izrazom “aktivno sudjelovanje u radu” Jurlina nije točno precizirao kojim će se to poslom optužena sutkinja baviti.

Prije mjesec dana sa suda su nam rekli da je sutkinja na godišnjem odmoru, a nastavit će primati plaću. Upitali smo ih i kolika je njezina plaća. S obzirom na okolnosti, tada nismo dobili konkretan odgovor o njezinom budućem opisu posla na Trgovačkom sudu, već nam je rečeno da će se o obnašanju njenog posla odlučivati kada se vrati s odmora.

Ostala joj plaća

“S obzirom da je sutkinja na godišnjem odmoru, nema razloga da ta činjenica utječe na visinu njezine plaće. Što se tiče plaće sudaca na Trgovačkom sudu u Zadru, ista je određena Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika pa se tako plaća sudaca trgovačkih, općinskih i upravnih sudova računa na način da se osnovica određena tim zakonom (4.710,595 kuna/625,20 eura bruto) uveća za koeficijent složenosti poslova 3,54.

Također, sukladno odredbi čl. 6. istoga zakona plaća utvrđena na naprijed navedeni način uvećava se za 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža, a najviše za 20 posto”, poručili su tada sa suda.

Danas su pak potvrdili da će sutkinja ostati na svom radnom mjestu i da će obnašati poslove kojima se i ranije bavila jer protiv nje još uvijek nije započet kazneni postupak.

“Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga”, poručili su sa suda.