fbpx

Most predlaže univerzalni dječji doplatak

Klub zastupnika Mosta uputio je u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku prema kojem bi pravo na dječji doplatak imala sva djeca u Hrvatskoj, što bi državni proračun stajalo dodatnih 130 milijuna eura. Klub Mosta predlaže da dječji doplatak za prvo dijete iznosi 100 eura, za drugo 120 eura, za treće 150 eura, a za četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura.

Za djecu s posebnim potrebama predlažu 25-postotno povećanje na navedene iznose. Državni proračun to bi dodatno koštalo 130 milijuna eura. “To nije prevelika cifra za ono što on donosi”, rekla je članica Predsjedništva Mosta Petra Mandić, predstavljajući prijedlog izmjena u utorak na konferenciji za novinare u saboru.

“Cilj nam je da sustav dječjeg doplatka bude pravedan”

Mandić je na vlastitom primjeru izračunala da bi joj to pravo kao majci petero djece donijelo mjesečno 730 eura više. Dodala je kako bi se time povećali i porezni odbici za djecu, na plaću od 1000 eura olakšica bi za jedno dijete porasla s 350 na 750 kuna, za dvoje djece s 1000 na 1600 kuna, a jedino bi plaće od 15 tisuća kuna i više imale određeni gubitak.

“Smatramo da po načelu solidarnosti i s obzirom na činjenicu da je medijalna plaća manja od prosječne, moramo misliti na one s prosječnim i ispodprosječni primanjima kako bi i oni odlučili imati više djece”, kazala je Mandić. Ustvrdila je da se ta mjera pokazala dobrom u drugim državama.

“Cilj nam je da sustav dječjeg doplatka bude pravedan, da doplatak bude veći, jednak za sve i konačno na korist djeci, a ne kao nekakva socijalna kategorija”, naglasio je predsjednik Mosta Božo Petrov.