fbpx

NOVA ISTRAGA PROTIV KOVAČEVIĆA: Za pogodovanje kupovali odjeću njemu i obitelji

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1969., 1960.) zbog osnovane sumnje na primanje i davanje mita. Jedan od njih je Dragan Kovačević.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (dalje: JANAF) od II. okr. osnivača i stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva tražio da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru investicija JANAF-a i s njima povezanim nabavama za izbor izvođača radova za koje je II. okr. bio zainteresiran, a također i za pogodovanje u okviru provedbe radova za koje su u takvim nabavama odabirani društvo II. okrivljenog i njegovi poslovni partneri, na što je II okr. pristao.

“Tražio da mu kupuju odjela i plaćaju privatne troškove”
U cilju realizacije tog dogovora, I. okr. je najprije informirao II. okr. o Planovima poslovanja JANAF-a i s tim povezanim i planiranim investicijama te dinamici provođenja nabava za izbor izvođača radova u cilju njihove realizacije, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a i eventualnom otkupu Dokumentacije o nabavi, čime mu je omogućio odabir onih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi nabava za izbor izvođača radova.

Nakon toga je I. okr., u odnosu na investicije za koje je II. okr. pokazao interes, odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva II. okr. i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, donosio je i odluke o preraspodjeli sredstava u okviru proračuna JANAF-a s ciljem da te nabave budu dodijeljene društvu II. okr. i njegovim partnerima po njima prihvatljivim uvjetima. Pritom je I. okr., iako ta njegova ovlast nije propisana Statutom niti pravilnicima JANAF-a, nakon provedenih postupaka nabave davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru trgovačkog društva II. okr. i njegovih partnera kao najpovoljnijih ponuditelja. Nakon zaključenja ugovora s tako odabranim izvođačem radova osiguravao je žurnu isplatu predujma društvu II. okr. kao i redovite te žurne isplate po računima koje je njegovo društvo ispostavljalo JANAF-u, piše N1.

U zamjenu za opisana pogodovanja, II. okr. je isplatio I. okr. najmanje 13.272,28 eura u gotovini, te je, sukladno traženjima I. okr., podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za I. okr., člana njegove obitelji, njegove prijatelje i poznanike.”, piše u priopćenju USKOK-a.