fbpx

Novac za ljude u kontejnerima Europska unija dala je prije godinu dana – Vlada tek sad naručuje kućice

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Nacrt Dokumentacije o nabavi u EOJN – Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za predmet nabave: Nabava mobilnih i modularno montažnih/demontažnih kućica, uključivo i tehničke specifikacije.

Posljednjih dana 2021. godine iz europskog Fonda solidarnosti u hrvatski državni proračun uplaćeno je 278 milijuna eura. Uz ranije uplaćeni avans, time je u državnu kasu sjelo ukupno 319 milijuna eura za sanaciju posljedica petrinjskog potresa. Godinu dana otkako je Hrvatska primila odobrena europska sredstva, i više od dvije godine od samog potresa, Vlada planira upravo tim novcem kupiti drvene montažne kućice za privremeni smještaj ljudi s Banije, koji su još uvijek u kontejnerima.

Planira se, naime, nabaviti 500 kućica veličine od 25 m2 za jednu do dvije osobe te 35 m2 za dvije do četiri osobe. Ukupna procijenjena vrijednost nabave je 14 milijuna eura (bez PDV-a), a otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti podijeljen je na šest grupa koje se odnose na područje Sisačko-moslavačke županije. Kućice će biti postavljene na području Siska, Petrinje i Gline.

Kako je propisano, stambena jedinica mora imati jedan prostor koji služi kao kuhinja i dnevni boravak, zatim kupaonicu te jednu ili dvije spavaće sobe. Bit će opremljena osnovnom opremom – sanitarijama, kuhinjskim elementima, osnovnim uređajima, poput štednjaka i hladnjaka, blagovaonskim stolom, krevetima, piše Telegram.

“Osim primarnog korištenja u svrhu privremenog zbrinjavanja korisnika čije su kuće stradale u potresu, predmetne kućice se kasnije planiraju premjestiti i koristiti u druge svrhe. Slijedom navedenog, moraju biti izrađene tako da imaju mogućnost brze demontaže i transporta na drugu lokaciju bez oštećenja”, propisalo je Ministarstvo u dokumentaciji koja prethodi javnom natječaju.

O pokretanju postupka prethodnog savjetovanja za nabavu drvenih mobilnih kućica za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog smještaja u četvrtak je na sjednici Vlade govorio i resorni ministar Branko Bačić. Pozvao je hrvatske proizvođače i graditelje drvenih montažnih kuća da se uključe u ovo savjetovanje i pripomognu nabavci takvih drvenih kućica.

Volonterske udruge, koje pomažu stanovnicima Banije, počele su dizati slične drvene montažne kućice svega dva mjeseca nakon potresa. Vlada za trošenje EU novca ima još samo četiri mjeseca.