fbpx

‘Policija je po dva detalja trebala brže shvatiti da župan od početka manipulira s nesrećom!‘

Bivši zapovjednik zagrebačke prometne policije smatra da se puno ranije moglo ustanoviti što se zbilja dogodilo

Sasvim je jasno da je osumnjičeni župan Damir Dekanić od početka manipulirao jer je koristio mobitel vlasnice vozila s kojeg je zvao svog bratića kako bi prikazao da je on bio vozač službene Škode. To je prvo što je u USKOK-ovu priopćenju o inkriminiranoj prometnoj nesreći zamijetio Luka Lenić, odvjetnik i bivši zapovjednik zagrebačke prometne policije, piše Jutarnji.

– Ako je bio suvozač, morao se aktivirati zračni jastuk, a iz fotografija se vidi da se to nije dogodilo. To je odmah moralo biti sumnjivo jer je riječ o novom vozilu i sasvim sigurno bi se aktivirao zračni jastuk, a posljedično bi ostali i tragovi ili lakih ozljeda suvozača, ali i materijalni tragovi na aktiviranom zračnom jastuku. Da je tamo sjedio župan, onda bi to bili ili njegovi biološki tragovi ili tragovi njegove odjeće – napominje Lenić.

Zračni jastuk
Odvjetnik Lenić smatra da je policija u svakom slučaju trebala ispitati zašto se zračni jastuk nije aktivirao. – Ako imate javni pogovor, izjave svjedoka koji su tvrdili da su nešto prije vidjeli da se vozilo nepravilno kreće kolnikom, da su ga pratili i da je nakon toga iz automobila izišao župan, takvu izjavu trebalo je konfrontirati s izjavama župana i njegova bratića te drugih sudionika koji su tvrdili da župan nije vozio. Nadalje, taj automobil kojim je njegov rođak dovezao, imao bi topao motor pa je logično onda da nije mogao voziti i taj automobil i službenu Škodu. Nadalje, mogli su se uzeti i tragovi s upravljača pa se utvrditi čiji su to biološki tragovi – navodi daljnje nelogičnosti u županovoj nesreći odvjetnik Lenić.

Zapisnik
Sve se to, kaže, moglo ustanoviti i puno prije, pogotovo kad postoji mnogo kontroverznih podataka. Kad je, pak, riječ o zapisniku o očevidu, a on je prema priopćenju USKOK-a bio sastavljen tako da ispadne da župan nije bio vozač, Lenić kaže:

– Ekipa za očevide radi samo nacrt zapisnika koji nije konačna verzija. Sve ono što oni utvrde prolazi kontrolu nadređenih u postaji prometne policije. Nikad nisam potpisao zapisnik prije nego što je on prošao kontrolu osobe nadređene ekipi za očevide, koja svojim parafom potvrđuje da ono što će biti napisano u zapisniku, odgovara i utvrđenim očevidom – kaže Lenić.

Na kraju, onaj tko je sastavio takav zapisnik potaknuo je i župana da s takvim zapisnikom podnese zahtjev za naknadu štete, na koju inače ne bi imao pravo da je vozio alkoholiziran. U svakom slučaju, odmah kad su počeli pogovori policija je trebala sve preispitati i moglo se to učiniti u kraćem vremenu – zaključuje Lenić.