fbpx

Poskupljuju strani proizvodi u trgovinama, a tu su gotovo svi!

Od danas poskupljuju proizvodi stranih multinacionalnih kompanija, a zahvaljujuću uništenoj domaćoj industriji, to su gotovo svi. Gotovo da nema inozemnog artikla neće poskupjeti, i to prosječno za 10 posto. Uz to Zagreščanima poskupljuje i voda za 15%, iako grad zahvaljujući rijeci Savi doslovno leži na vodi.

Ako strani dobavljači dignu cijene, mi smo tu nemoćni. Opcija nam je da nemamo tu robu ili da podignemo cijene, komentirao je ovih dana predsjednik uprave KTC-a i Udruženja trgovaca pri HGK Ivica Katavić najave proizvođača i distributera o novim poskupljenjima od početka ožujka, dok su ih neki, u očekivanju daljnjih gospodarskih trendova, a i poteza Vlade, koja je u slučaju neposluha zaprijetila i sankcijama, prolongirali do početka travnja.

Radi se naravno o eklatantnoj laži. Trgovci mogu smanjiti svoje marže ili prestati prodavati proizvode preskupih dobavljača. No, oni trošak prevaljuju na leđa kupaca i nije ih briga za poskupljenja.

Iako mnogi poskupljenja objašnjavaju energetskom krizom, cijene transporta i nisu toliko rasle. Cijena nafte u godinu dana porasla je za osam posto, a cijena plina pala je za čak pet posto u odnosu na godinu prije. No, to je bilo lani. Sektor energetike u međuvremenu se smirio, pa se sindikati pitaju u čemu je kvaka.

“Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena u ovom trenutku nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče, a da građani lijepo biraju. Umjesto da kupe neku stranu čokoladu ili neki strani jogurt, neka se okrenu domaćim proizvodima”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No, znamo da po starom dobrom običaju kada stranci dignu cijene, i naši proizvođači će ih slijediti.