fbpx

UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea: “Zombija će zamijeniti čudovište”

Švicarka je u ponedjeljak ušla u novu eru nakon što je UBS uz posredovanje regulatora i vlade kupio posrnuli Credit Suisse, otvorivši pitanja o narušavanju tržišnog natjecanja i o narušavanju ugleda financijskog sektora na globalnoj razini.

Prema paketu koji su u nedjelju odobrili švicarski regulatori, UBS će za Credit platiti tri milijarde švicarskih franaka (tri milijarde eura) i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka.

Prema podacima švicarke središnje banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnoj razini veća je za 40 posto od švicarskog BDP-a.

Udruga UBS-ovih zaposlenika traži pak da otkazi budu svedeni na „apsolutni minimum”.

„Na kocki su radna mjesta velikog broja zaposlenika”, upozorila je udruga, naglašavajući osjećaj nelagode u Švicarskoj zbog narušenog statusa globalnog financijskoj središta.

Zastupnik švicarske Zelene stranke Gerhard Andrey rekao je da je Credit Suisse “iznimno vidljiva institucija” pa je Švicarska “kao država sada u vrlo teškoj situaciji”.

Neki su pak izrazili zabrinutost zbog dominantnog položaja UBS-a.

Profesor ekonomske povijesti na Sveučilištu u Zürichu Tobias Straumann rekao je da je „zapanjujuće” da vlasti nisu donijele posebne odredbe kako bi osigurale ravnopravno tržišno natjecanje.

Švicarski mediji također su šokirani razvojem događaja.

„Zombija više nema, stiže nam čudovište”, glasio je naslov komentara u uglednom dnevnom listu Neue Zuercher Zeitungu (NZZ), koji često odražava stajališta establišmenta.

„Prije nekoliko mjeseci nitko ne bi pomislio da će Credit Suiss propasti. Međutim, to se nije dogodilo slučajno”, piše komentator NZZ, optužujući banku za aroganciju i ponos.

„Tržišta kapitalizacija švicarske banke iznosila je 2007. godine 100 milijardi švicarskih franaka, od čega je prošli petak ostalo sedam milijardi franaka”, stoji u komentaru.

„Vrijednost je u ogromnoj mjeri uništena, a odgovorni su menadžeri koji su olako podcijenili rizike i nemoćni članovi uprave koji prečesto nisu kontrolirali što se događa”, ističe se.

Tages-Anzeiger govori o “povijesnom skandalu”.

“Savezna vlada, financijski regulator i središnja banka dopustili su da ih UBS ‘odere’”, piše taj list.

“Nova mega banka bit će na dobitku, a porezni obveznici, klijenti i zaposlenici na gubitku”, zaključuje Tages-Anzeiger u uvodniku, prognoziravši gašenje velikog broja radnih mjesta.