fbpx

ZAMBIJSKI DRŽAVNI TAJNIK O UHIĆENIM HRVATIMA: “Kongo je utvrdio, dokumentacija o posvajanju djece je lažirana”

Na dnevnom redu sjednice UN-ova Odbora za prisilne i nedobrovoljne nestanke u Ženevi, jučer je bila situacija u Zambiji. Zemlja koja se u fokusu hrvatske javnosti našla zbog osmero uhićenih Hrvata, jedna je od 70 država članica Međunarodne konvencije za zaštitu osoba od prisilnog nestanka.

Riječ je o redovitoj sjednici na kojoj neovisni međunarodni stručnjaci provjeravaju u kojoj mjeri pojedina zemlja provodi Konvenciju. Uz Zambiju, proteklih dana Odbor je razmatrao Argentinu, Njemačku i Kostariku.

Između ostalog, na sjednici o Zambiji bilo je govora i o slučaju osmero Hrvata koji su optuženi za trgovinu ljudima, nakon što su pokušali posvojiti djecu iz susjednog DR Konga. Oni su, podsjetimo, trenutačno u Zambiji gdje se brane sa slobode i čekaju sljedeće ročište.

Na Odboru su predstavniku Zambije postavljena sljedeća pitanja: Što je istraga utvrdila? Jesu li djeca posvojena iz sirotišta ili direktno od obitelji? Koje je mjere Zambija poduzela kako međunarodna posvojenja ne bi bila rezultat prisilnog nestanka?

Šef zambijske delegacije i tajnik u tamošnjem Ministarstvu unutarnjih poslova, Dickson Matembo, rekao je da je osmero Hrvata “prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom”. Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali kongoanske službenike, a djeca su došla iz sirotišta, kazao je.

‘Ovo nije prvi put da je ta grupa prešla granicu s djecom’

Kako se navodi u izvješću, Matembo je rekao da “ovo nije prvi put da je ta grupa prešla granicu s djecom”. Također, zambijski državni tajnik eksplicitno je izjavio kako su, citiramo, “vlasti Konga utvrdile da je njihova dokumentacija – lažirana”.

Matembo je potvrdio i da je vlasnik sirotišta, u kojem su bila djeca, u bijegu. “Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi, u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi”, rekao je.

Dodao je i kako su zatvorska pravila omogućila zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima.

Inače, Odbor za prisilne i nedobrovoljne nestanke jedno je od tijela UN-ova Ured Visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR)

Podsjetimo da još uvijek nije poznato kada će se na Visokom sudu u Ndoli održati suđenje hrvatskim državljanima uhićenima u Zambiji. Suđenje hrvatskoj osmorki trebalo se održati ovoga tjedna u sklopu posebnih ročišta povodom 100. rođendana Odvjetničke komore Zambije.