fbpx

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA – KUŠČEVIĆ ZNA DA HDZ DRŽI PRAVOSUĐE: Bilo mu je dosadno čitanje optužnice pa je koristio mobitel i pitao može li izaći vani

Bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik Lovro Kuščević danas je došao na splitski Županijski sud gdje mu počinje suđenje za zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik općine Nerežišća.

Kuščevića i još petero suoptuženika, među kojima su i njegova supruga te šogor, Uskokova optužnica tereti za malverzacije sa zemljištem, ali i za sprječavanje dokazivanja.

Zastupnik optužbe USKOK-a Krešimir Bačić pola je sata čitao optužnicu od šest točaka, a svi optuženi su rekli da se ne osjećaju krivima. U jednom trenutku Kuščeviću je očito bilo dosadno te je koristio mobitel, a kad ga je sudac upozorio da skloni mobitel, pitao je može li izaći vani dok se optužnica čita, piše Slobodna Dalmacija.

Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Bivši ministar, ali i politički tajnik HDZ-a, na udaru medija našao se zbog tvrdnji da se kao općinski načelnik nezakonito domogao četiri milijuna kuna.

Otkriveno je među ostalim da je Kuščević inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Optužena i supruga. šogor…

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Optužnica protiv njih je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kuščevića Uskok podigao optužnicu, on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

Prema Kaznenom zakonu službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta zakon predviđa kaznu i do deset godina.