fbpx

A.P. MEĐU DOKAZIMA: Ovo je pravi razlog smjene šefice USKOKA

Vanja Marušić je smijenjena jer je njezin zamjenik Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavio prepisku iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP? Šefica USKOK-a Vanja Marušić smijenjena je jer je njezin zamjenik Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavio prepisku iz grupe na WhatsAppu iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP, tvrdi Nacional. 

Navode kako je zamjenik ravnateljice USKOK-a zadužen za rad na predmetima protiv Josipe Rimac krajem prošle godine predao EPPO-u transkripte prepiske između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP, a potom je otišao raditi u EPPO, objavio je tjednik Nacional.

Afera s vozačem Vanje Marušić, koja je prošloga tjedna dovela do njezine naprasne smjene, plasirana je u javnost iz osvete, tvrdi tjednik.

Kao razlog ostavke Vanje Marušić navodilo se da je prije godinu dana vozač šefice USKOK-a skrivio nesreću i da je na automobilu bila šteta od 100.000 kuna koju je USKOK podmirio, a da šefica USKOK-a to nije spomenula glavnoj državnoj odvjetnici.

Potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković komentirao je nagađanja o pravom razlogu smjene.

“Predsjednik Vlade sigurno ne stoji iza toga, premijer se ne bavi takvim stvarima”, tvrdi Butković.

Odmah su reagirali iz Vlade RH.

“Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a.

Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna”, reagirala je Vlada u priopćenju.

Vlada u priopćenju dalje navodi:

“Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a.

Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta, navodi se u priopćenju.