fbpx

Dva švedska lista tvrde da je Plenković kandidat za glavnog tajnika NATO-a

Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu 30. rujna ove godine istječe mandat i očekuje se da će ime njegova nasljednika biti poznato do samita NATO-a u litavskoj prijestolnici Vilniusu 11. i 12. srpnja.

Zapadni mediji posljednjih tjedana sve češće spekuliraju o kandidatima za Stoltenbergova nasljednika, a jučer su se u nagađanja upustila i dva švedska dnevna lista, socijaldemokratski Aftonbladet i konzervativni Svenska Dagbladet.

Oba lista spominju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kao ozbiljnog kandidata za novog glavnog tajnika NATO-a. Aftonbladet piše kako se zemlje istočne i srednje Europe već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Europskoj uniji i NATO-u. Bilo bi zanimljivo što bi u Plenkovićevom slučaju tajnik NATO-a bio čovjek koji je izbjegao i obično služenje vojnog roka.

Možda žena?

Švedski list ističe kako to otvara prostor za aktualnog rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, estonsku premijersku Kaju Kallas i Andreja Plenkovića.

Međutim, Iohannisu predsjednički mandat istječe tek u studenome 2024. godine, a Kallas se smatra previše neprijateljski nastrojenom prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita bude li se sljedeći glavni tajnik tražio u ovom dijelu Europe. Treba reći da se Plenkovića u švedskoj javnosti i dosad smatralo jednim od lidera Europske pučke stranke i utjecajnom figurom u Europskoj uniji.

Švedski mediji nadalje nagađaju da bi vođenje NATO-a prvi put u povijesti možda mogla preuzeti žena, no sve tri navedene kandidatkinje imaju određene prepreke i nedostatke.

Donedavna socijaldemokratska finska premijerka Sanna Marin teško će do tajničke pozicije, ne samo zato što je Finska tek ovaj tjedan postala članica NATO-a, nego i zbog toga što dvojica posljednjih glavnih tajnika dolaze iz nordijskih zemalja – Danac Anders Fogh Rasmussen i Norvežanin Stoltenberg. Bilo bi vjerojatno previše da i treća tajnica zaredom dođe sa sjevera Europe.