fbpx

JE LI OVO NOVA ŠEFICA USKOKA? Bila glavna tužiteljica i u slučaju u kojem je optužen Kalmeta

Željka Mostečak, zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, spominje se kao potencijalna nova ravnateljica Uskoka nakon odlaska Vanje Marušić, javlja Dnevnik.hr.

Riječ je o tužiteljici koja ima dugogodišnji staž i koja je bila glavna tužiteljica u nekim od najpoznatijih predmeta vezanim za korupciju u Hrvatskoj. Mostečak je bila glavna tužiteljica u aferi Fimi media, višegodišnjem postupku koji je doveo do pravomoćne osuđujuće presude Ivi Sanaderu.

Također, u tom slučaju je osuđen i HDZ, ali kao pravna osoba. Za taj slučaj Mostečak je dobila državnoodvjetničku nagradu.

Bila glavna tužiteljica i u slučaju u kojem je Kalmeta optužen

Mostečak je bila tužiteljica i u nizu predmeta koji su proizašli iz afere Fimi media – kao što su Fimi media MUP, afera HAC, afera u Fondu zaštite okoliša…

Prije nego što je Mostečak otišla u DORH, bila je glavna tužiteljica u aferi HAC-Remorker. U toj aferi je optužen i nekadašnji HDZ-ov ministar prometa i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.

Kalmeta je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz firmi za održavanje i izgradnju cesta. Krivima su proglašena trojica Kalmetinih suoptuženika.

Bivši ministar oslobođen je i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa oštetio za 600.000 kuna tako što je naručio promotivni film Prometna renesansa Hrvatske od marketinške agencija Fimi media. Tvrtki se sudilo zbog punjenja HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih tvrtki i institucija, piše Dnevnik.hr.