fbpx

Njemačka kućanstva pogođena poskupljenjima hrane

Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u ožujku, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, potvrdio je u četvrtak statistički ured preliminarnu procjenu, upozorivši ipak da kućanstva teško pogađa kontinuirano snažan rast cijena hrane.

Stopa inflacije spustila se u ožujku na 7,4 posto, s 8,7 posto u veljači, navode statističari.

Energenti su u ožujku bili skuplji samo za 3,5 posto nego u istom lanjskom mjesecu, nakon 19,1-postotnog poskupljenja u veljači. Statističari napominju da je poskupljenje znatno blaže budući da su cijene u prošlogodišnjem ožujku snažno poskočile zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Uz visoku poredbenu osnovicu u lanjskom ožujku izdvajaju i državne mjere pomoći kućanstvima i tvrtkama i pad cijena na međunarodnim tržištima.

Cijene hrane bile su pak u ožujku za 22,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, uglavnom potaknute za 34,6 posto višim cijenama mliječnih proizvoda i jaja. U veljači hrana je poskupjela 21,8 posto, a u siječnju 20,2 posto.

“Kućanstvima je u ožujku posebno težak teret bilo opetovano poskupljenje namirnica”, naglasila je u priopćenju predsjednica Destatisa Ruth Brand.

“Inflacija je oslabila, ali je još uvijek na visokoj razini”, zaključila je Brand.

Inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) spustila se u ožujku na 7,8 posto, s 9,3 posto u prethodnom mjesecu, potvrdio je Destatis preliminarnu procjenu.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u ožujku porasle za 0,8 posto, istim tempom kao i u veljači. HIPC pak pokazuje rast cijena na mjesečnoj razini za 1,1 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na veljaču.