fbpx

Nobilo o ostavci Vanje Marušić: “Vjerojatno je ravnateljica procijenila da je primorana da mora dati ostavku”

Odvjetnik Anto Nobilo u srijedu je komentirao iznenadnu ostavku ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić, o čemu je nacional.hr u utorak prvi izvijestio.

Iz DORH-a su kao službeno objašnjenje naveli ‘osobne razloge’, no u javnosti su ubrzo počele curiti neslužbene informacije koje su govorile o tome da je u pozadini ostavke šefice Uskoka zapravo prometna nesreća koju je imao njezin vozač sa službenim automobilom koji je koristio u privatne svrhe.

“Ne znamo puno, ali iz onog što znamo mogli bismo zaključiti da imamo dva utjecaja – jedan je događaj gdje očito Zlata Hrvoj Šipek nije znala za tu nesreću, da se nije regresno naplatilo od vozača i to je formalni razlog, a drugo je pozadinska situacija u DORH-u”, kazao je Nobilo.

Govoreći upravo o tim pozadinskim razlozima za ‘Novi dan’ N1 televizije, Nobilo ističe da situacija nije idilična u DORH-u pa se prisjetio afere Žalac. “Tada je Hrvoj Šipek pokušala riješiti aferu tako da prisili šeficu USKOK-a da odstupi. Ona je smatrala da nije kriva, da ju je obavijestila. I – to nije uspjelo. Uz to, glavna državna odvjetnica je vidjela da ako bi otišla šefica USKOK-a, da bi to i nju povuklo s tog mjesta. Ostalo je najvjerojatnije, pretpostavljam, neka tenzija između njih”, rekao je Nobilo.

Postoji i sumnja da je ravnateljica USKOK-a solirala kad je išla na visoko rangirane političare, da to to nije bilo uz odobrenje glavne državne odvjetnice. Sve te okolnosti su omogućile glavnoj državnoj odvjetnici da pozove u petak ravnateljicu USKOK-a i da da ostavku”, dodao je odvjetnik.

Istaknuo je da se Vanja Marušić našla u prilično nezgodnoj situaciji. “Ako da ostavku, njoj je zagarantirano radno mjesto zamjenice državne odvjetnice, a ako ne da ostavku, glavna državna odvjetnica može pokrenuti stegovni postupak, a to može značiti gubitak posla i vjerojatno je ravnateljica procijenila da je primorana da mora dati ostavku”, rekao je i dodao da zasad ne postoje elementi zataškavanja kada je u pitanju spomenuta prometna nesreća i Nobilo navodi da je ovo jedna banalna situacija. “Zbog banalne situacije padaju jedino državni odvjetnici”, rekao je pa se prisjetio Dražena Jelenića i masona.

“Pada državni odvjetnik zbog ovako banalne stvari vrijedne 13.000 eura, ali to je odraz situacije u DORH-u, a nikad nismo vidjeli da je netko smijenjen ili degradiran jer je upropastio ogroman postupak”, dodao je odvjetnik i naglasio da je DORH trebao dati puno informacija, ali i da je Vanja Marušić trebala dati svoju izjavu. “Mislim da da. Jučer je opet DORH nezgodno komunicirao – osobni razlozi. Prevažno je mjesto ravnateljice USKOK-a da bi se moglo ostati na formulaciji osobni razlozi. A onda su ispod stola počele izlaziti informacije”, istaknuo je.

“Činjenica je da je ravnateljica USKOK-a imala bolji ugled u stručnoj i općoj javnosti nego glavna državna odvjetnica i naravno da je moguće većini ljudi žao što je ravnateljica USKOK-a otišla jer je napravila i dosta dobrih stvari. S druge strane, opća i stručna javnost nema tako dobro mišljenje o glavnoj državnoj odvjetnici”, rekao je Nobilo. Ponovno je komentirao spomenutu prometnu nesreću i naveo da je ‘Vanja Marušić ili napravila grešku ili je odgovorna što je netko pod njenom komandom napravio grešku’.

U svemu je, dodaje,  problem to što njena pravna služba nije naplatila regres, a ravnateljica je odgovorna za svoju pravnu službu. “Od glavnih državnih odvjetnika tražimo da budu askete, sveci, a možda i treba jer druge progone. Ali, imamo daleko veća kršenja etike i prava u DORH-u i koji rade veliku štetu, a nitko od njih karijerno ne strada. Glavna državna odvjetnica je odavno trebala dati ostavku”, zaključio je Nobilo.