fbpx

OVAKO IZGLEDA SLUŽBENI DOPIS SPLITSKE TUŽITELJICE: ‘Vrabac, najbolje da odletite iz pravosuđa‘

“Bilo je dopisa fizičkih osoba u kojima su se iznosile uvrede, ali nikad ovakvo što nismo dobili od državnih odvjetnika”

Sukladno vašoj odluci broj i datum gornji po disciplinskoj prijavi protiv Mije Jeličića, odvjetnika u Splitu, koristeći pravo slobode govora nazvat ću vas vrapcem za kojeg je za pravosuđe najbolje da noseći na krilima odvjetnika Miju Jeličića bespovratno odleti. U prilogu se dostavlja presuda Županijskog suda u Varaždinu broj: 19 Kž-590/2022-4 od 13. prosinca 2022. U potpisu zamjenik općinskog državnog odvjetnika Nela Kustura.”

U prvom trenutku pomislili bismo da je neslana šala, piše Jutarnji List, ali autentičnost dopisa koji je zamjenica splitskog općinskog državnog odvjetnika Nela Kustura uputila 14. ožujka ove godine na službenom memorandumu, s urudžbenim brojem, pečatom i potpisom na Marija Vrapca, zamjenika disciplinskog tužitelja Hrvatske odvjetničke komore, potvrdio je za Jutarnji list i osječki odvjetnik Alen Jakobović, disciplinski tužitelj.

– Čim sam vidio dopis, ostao sam konsterniran i uvrijeđen. Naime, mi radimo na volonterskoj osnovi, pa je to tako bilo i u tom predmetu na koji se odnosi navedeni dopis. Zainteresirao sam se za predmet i ustanovio da je kolega uputio dopis o odbačaju prijave protiv kolege. Zbog ovakvog načina komuniciranja pripremam dopis općinskom državnom odvjetniku u Splitu i zatražit ću njegovo očitovanje jer se dosad nikad nismo susreli u praksi s tim da nam se na ovakav način obraćaju predstavnici državnih tijela i pravosudnih institucija.

Bilo je dopisa fizičkih osoba koje su bile nezadovoljne našim odbačajima prijava protiv kolega odvjetnika u kojima su se iznosile uvrede, ali nikad ovakvo što nismo dobili od tužitelja – kaže Jakobović. Ističe da disciplinske tužitelje bira Skupština odvjetnika Hrvatske i da su oni neovisni u svojim odlukama za koje ne odgovaraju predsjedniku HOK-a, nego isključivo Skupštini, i da su njihove odluke konačne.

O dopisu koji je splitska tužiteljica uputila HOK-u pitali su za Jutarnji i njezine nadređene. Dobili su odgovor od Rene Laura, zamjenice ŽDO i glasnogovornice splitskog ŽDO-a.

“U odnosu na upit od 17. travnja 2023. iz sadržaja iz kojeg proizlazi da tražite obavijest o postupanju državnog odvjetništva u povodu dopisa zamjenice općinske državne odvjetnice u Splitu Nele Kustura od 14. ožujka 2023. upućenog Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu, ističem da Županijsko državno odvjetništvo u Splitu sukladno odredbama članka 87. Zakona o državnom odvjetništvu provodi postupak nadzora nad radom zamjenice u tom predmetu.

Po okončanju istog odlučit će se o daljnjem postupanju u odnosu na imenovanu zamjenicu”, odgovorili su za Jutarnji List u ŽDO-u.