fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ: Branka Rukavina amenuje protuustavno isključivanje vode

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač proslijedio je medijima odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Negovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Vodovod d.o.o Zadar isključuje vodu građanima pozivajući se na interni akt koji je u suprotnosti sa Ustavom RH i presudama Ustavnog suda. Isključivanje se vrši na protuzakonit način da se ljudima upada u njihovo vlasništvo bez njihovog znanja i naloga suda. Na poziv PU Zadarske o tome sam dao informacije i naveo svjedoke.

Nemalo sam iznenađen dopisom Državne odvjetnice Branke Rukavine koja amenuje kršenje ustavnih prava i protuzakonite postupke Vodovoda d.o.o pozivajući se na interni akt Vodovoda d.o.o koji nije u skladu sa Ustavom i Zakonom, koji nije usklađen sa presudama Ustavnog suda. Što je još gore Branka Rukavina se usuđuje tumačiti jednu od presuda Ustavnog suda po tom pitanju (ima ih više) na potpuno pogrešan način, suprotno brojnim pravnim mišljenjima i autoritetima koji su u brojnim člancima i osvrtima presude Ustavnog suda protumačili na jedini mogući način a to je da se građanstvu ne može isključivati voda i struja jer su to osnovne životne potrebe. Osim toga Državna odvjetnica Branka Rukavina kao takva nije uopće ovlaštena da tumači odluke Ustavnog suda. Trebala se obratiti Ustavnom sudu da ono samo da tumačenje svojih brojnih presuda o temeljnom pravu na struju i vodu pa je ona na osnovu dobivenog tumačenja morala donijeti pravorijek. Ovako svoji pravrijekom Branka Rukavina amenuje protuustavna isključivanja vode građanstvu na protuzakonit način čime se dovode u opasnost zdravlje i životi ljudi, posebice najugroženijih skupina nemoćnih, starijih i bolesnih. Stoga Vas molim da izvršite nadzor na radom zadarskog ODOa i Branke Rukavine te da se hitno anuliraju učinci njezinog dopisa koji mogu imati tragične posljedice. Tko će onda za njih biti odgovoran?

Viši inspektor
Marko Pupić-Bakrač