fbpx

Reakcije na tvrdnje Nacionala o navodnim razlozima odlaska šefice USKOKA-a

SDP je organizirao okrugli stol o Regionalnom razvoju i reformi jedinica lokalne i regionalne samouprave. Predsjednik SDP-a tom je prigodom komentirao navode Nacionala o razlogu odlaska šefice USKOK-a Vanje Marušić, prema kojima je nesreća njezina vozača samo izvučena iz ladice. Iz tjednika tvrde da je pravi razlog osveta jer je dopustila da njezin nekadašnji zamjenik Vjekoslav Tolnaj Uredu Europskog tužitelja dostavi korespondenciju Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP.

– Ovdje se sve čini da se USKOK previše približio nekim ljudima i da je HDZ-ova bulumenta to odlučila zaustaviti. Jasno kao dan, rekao je Peđa Grbin.

– Pa svaki put bude naslovnica pa nakon toga zapravo ništa. Na Vladi je da radi, provodi odgovornu fiskalnu ekonomsku politiku i da svojim građanima osigura ono što može u ovoj krizi, kazala je Anja Šimpraga, predsjednica Vlade.

– Glavna državna odvjetnica je dala pojašnjenje, imala je medijski istup u kojem je pojasnila cijelu tu situaciju koja se dogodila unutar same kuće, unutar samog DORH-a i USKOK-a koji je sastavni dio državnog odvjetništva. Tako da sigurno predsjednik Vlade ne stoji iza toga i ne bavi se takvim stvarima, rekao je Oleg Butković.

Vlada odbacila tvrdnje Nacionala o smjeni ravnateljice Uskoka

Priopćenjem se oglasila i Vlada. Navode kako je ta teza u potpunosti neutemeljna i netočna te da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje Vanje Marušić. Poručuju da se radi o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj, piše vijesti.hrt.hr.

“Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna.

Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta”, stoji u priopćenju Vlade RH.