fbpx

USKORO KRAJ? HDZ potučen do nogu na svim jučer održanim prijevremenim lokalnim izborima

Hrvatima je prekipjelo – ne žele više osuđenu, zločinačku organizaciju na vlasti.

Jučer su u Hrvatskoj održana četiri prijevremena izbora. Varaždin i Čabar birali su nova gradska vijeća, dok su općine Kali i Kukljica na otoku Ugljanu birale nova općinska vijeća. Vrijedi izdvojiti činjenicu da je HDZ izgubio u sva četiri mjesta.

U Varaždinu su glasala 12.134 birača, koji su svoje povjerenje dali SDP-u i aktualnom gradonačelniku Nevenu Bosilju. SDP je dobio 5181 glas (43.3 posto) i 12 mandata u Gradskom vijeću. S druge strane, HDZ je dobio tek 1681 glas, odnosno 14 posto, te je u koaliciji s HSU-om osvojio samo tri mandata.

Predsjednik varaždinske organizacije HDZ-a i nositelj liste za Gradsko vijeće Damir Habijan poručio je kako očekuje da će se SDP, koji u Varaždinu ima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, a sada i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, konačno primiti posla.

“Činjenica je da na tom Vijeću nismo mogli donijeti niti jednu odluku koja bi bila na korist građana. Isto tako, rekao sam da očekujemo od sljedećeg Gradskog vijeća da bude puno konstruktivnije”, rekao je Habijan. Naglasio je kako se čelni ljudi Varaždina, nakon što je njihova lista osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, više ne mogu opravdavati govoreći da se ne može ili da ih netko opstruira. Gradonačelnik Neven Bosilj ovako je prokomentirao rezultate:

“Zahvaljujem sugrađankama i sugrađanima koji su izašli po ovom kišnom danu i odradili svoju građansku dužnost i rekli su svoje. A oni su rekli – dozvolite našem gradonačelniku da radi svoj posao. Svima su otvorena moja vrata i možemo raditi u interesu svih građana. Vjerujem da će grad Varaždin konačno prodisati punim plućima.”

U Čabru je, pak, pobijedila kandidacijska lista grupe birača na čelu s Antonijem Dražovićem, koja je dobila gotovo 50 posto glasova (766/1605). HDZ je ondje dobio 424 glasa, što je 26.7 posto.

HDZ nije bolje prošao ni na otoku Ugljanu. Ondje je u općinama Kali i Kukljica također ostao bez trijumfa. U Kalima je od 670 glasova dobio 191 (29 posto), dok je u Kukljici od 455 glasova dobio tek 99 (22 posto). Na ovaj debakl HDZ-a osvrnuo se šef stranke Fokus Davor Nađi.

“Pokušavam naći naslove ‘Potop HDZ-a’ ili nešto u tom stilu, ali za sada ništa. Naime, jučer su u nizu gradova i općina održani izvanredni lokalni izbori za gradska i općinska vijeća. I baš svuda je HDZ kvalitetno potučen do razine da su svi gradonačelnici i načelnici osvojili sa svojim listama natpolovične većine u gradskim i općinskim vijećima, a HDZ učinili nebitnim. No dobro, rano je još… Možda bude nešto u medijima i o tome do kraja dana…”, napisao je Nađi na Facebooku.