fbpx

Vidite da vam visoka inflacija jede plaće, ali ne vidite katastrofu koja se događa s vašim budućim mirovinama

Ljudi koji žive od dohotka (plaće) najviše vide učinke inflacije. Zarada im svaki dan vrijedi sve manje. Košarica koju donose iz trgovina, sve je praznija. Plaće ne prate rast cijena. To svi vide. No, ono što se ne vidi je obezvrjeđivanje budućih mirovina. Njihove vrijednosti građani će postati svjesni tek kad odu u penziju. A tada ih čeka – šok!

– Kao što sam više puta pisao: bogati će biti bogatiji, siromašni siromašniji.

Tako su mirovinski fondovi tipa B u kojima je ogromna većina mirovinske štednje građana, u zadnjih 18 mjeseci od kad nam došla slatka mala inflacija (za koju se uglavnom pogrešno kaže da je uzrokovana ratom u Ukrajini, a zapravo je rezultat štampanja novca kako bi se nadoknadilo ‘ostajanje doma’ – pljeskali ste zar ne?), izgubili oko 1,5% vrijednosti. Problem je u tome što je inflacija u tom razdoblju bila oko 14%. Ukupno, vaša mirovina iz 2. stupa je upravo realno smanjena za 15%!’, otkriva analitičar Nenad Bakić.

Još je gora situacija u navodno ‘najsigurnijim’ mirovinskim fondovima C u kojima moraju biti svi stariji.

Ovako piše na stranicama REGOS-a:
“Kategorija C su nisko rizični fondovi s niže očekivanim prinosima primjereni osiguranicima starije životne dobi.
Fondovi kategorije C su najmanje rizični jer pretežito ulažu u obveznice i oročene depozite.”

– Osiguranici koji imaju manje od 5 godina do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovnu isključivo su članovi fonda kategorije C. Od početka 2021. do danas oni su izgubili oko 5% vrijednosti, a inflacija u tom razdoblju je bila oko 20%.’, tvrdi Bakić.

To znači da je vrijednost mirovina budućih umirovljenika do danas smanjena za 25%, odnosno za četvrtinu!

A inflaciji se još ne nazire kraj.